De open fluisterboot Blauwjantje neemt je mee de Nieuwkoopse Plassen op. ©Natuuronumenten

Natuurmonumenten gaat er weer met haar boot Blauwjantje op uit en jij kunt mee. In april en in mei zijn er regelmatig Lentevaartochten over de Nieuwkoopse Plassen.

Tijdens de Lentevaartocht maak je kennis met de Nieuwkoopse Plassen. Dit laagveenmoerasgebied is het best bewaarde geheim van het Groene Hart. Fluisterboot Blauwjantje van Natuurmonumenten doet de mooiste plekjes van de omgeving aan. Het seizoen bepaalt waar in het bijzonder naar gekeken wordt. 

Trekvogels

De Nieuwkoopse Plassen is een oase van rust middenin de drukke Randstad. Het natuurgebied wordt geroemd om de purperreigers, zwarte sterns en lepelaars die er leven. In het voorjaar kijk je kilometers ver uit over de gemaaide rietlanden. Daar zie je deze trekvogels vliegen die vanaf april terugkeren vanuit hun overwinteringsgebieden. Ze komen naar Nieuwkoop om te broeden en hun jongen groot te brengen. Elk voorjaar is dit schouwspel weer waar te nemen.

In diezelfde periode kleuren ook de bloemrijke hooilandjes roze, geel en paars van koekoeksbloem, dotterbloem en moeraskartelblad. Wat later – vanaf eind mei – is langs de waterkant volop gele lis te vinden.

Praktisch

De Lentevaartocht op de open fluisterboot Blauwjantje is van 14:00 tot 16:00 uur. Opstappen kan bij Jachthaven Tijsterman aan de Dorpsstraat 116 in Nieuwkoop. Voor alle data en om te reserveren, kun je kijken op de website van Natuurmonumenten, via deze link naar de agenda. Hier is ook de overige praktische informatie te vinden.

www.natuurmonumenten.nl