Voor de vele wandelliefhebbers die de gemeente Nieuwkoop rijk is, is het misschien leuk om te weten dat het Groene Hartpad in het weekend van 6 en 7 april in het teken staat van het honderd jarig bestaan van Natuurvrienden Nivon, die het pad beheert.

Om dit jubileum luister bij te zetten is er op 7 april een landelijke open dag met in Gouda onder andere een lezing van natuurfotograaf IJsbrand Swart en leuke activiteiten voor kinderen. In Delft gaat men onder leiding van een gids een stukje van het Groene Hartpad lopen. Tijdens het wandelen is er volop de gelegenheid voor het stellen van vragen. Voor meer informatie: www.nivon.nl

Het Groene Hartpad is een streekpad van zo’n tweehonderd kilometer met start en finish in Woerden. Het pad omvat elf etappes waarvan de nummers 10 en 11 voor Nieuwkopers het meest interessant zijn.

Etappe 10 voert de wandelaar van Alphen aan den Rijn naar Woerdense Verlaat. Onderweg treft men de Molenviergang van Aarlanderveen, de enige ter wereld met een nog werkende hoofdbemaling. Via het Meijepad en het Nieuwkoopse plassengebied bereikt men na een kilometer of twintig Woerdense Verlaat.

Ook de elfde en laatste etappe is de moeite meer dan waard. Via de dijk van Woerdense Verlaat wandelt men langs De Grecht, in de omgeving beter bekend als Greft. Dit is een wetering even ten westen van Woerden, het eindpunt van de tocht.

Meer informatie is te vinden op www.wandelnet.nl