Het maken van lange afstandswandelingen is een vak apart: veel wandelaars kiezen voor een van te voren uitgestippelde route die zij vervolgens in etappes afleggen. Denk daarbij aan het beroemde Pieterpad of, iets verder van huis, de bedevaart naar Santiago de Compostella.

Een lange afstandswandeling, in vaktermen LAW genoemd, wordt als zodanig bestempeld als deze minimaal tweehonderd kilometer lang is. Logisch dat voor het voltooien van een dergelijke wandeling meerdere dagen nodig zijn. De wandelaars overnachten onderweg vaak op campings, in trekkershutjes of B&Bs.
Ook de gemeente Nieuwkoop maakt deel uit van enkele Lange Afstands Wandelingen. Onderstaand de betreffende paden en bijbehorende overnachtingsmogelijkheden.


Groene Hartpad
Etappe 10 van Alphen aan den Rijn naar Woerdense Verlaat.
Etappe 11 van Woerdense Verlaat naar Woerden.
Overnachtingsplekken op de route: Waterlinie Hoeve Woerdense Verlaat, Hotel Zuideinde Nieuwkoop, Het Dobberhuisje Nieuwkoop, The Lake-Inn Nieuwkoop en B&B De Meije Nieuwkoop.


Marskramerpad
Etappe 16 van Breukelen naar Noorden.
Etappe 17 van Noorden naar Rijnsaterwoude.
Overnachtingsplekken op de route: Waterlinie Hoeve Woerdense Verlaat, B&B Lekker knus Noorden, Kampeerhoeve Koole Noorden, Het Witte Kerkje Zevenhoven, De Sfeerstal Nieuwveen en De Vosseburch in Ter Aar.


Pelgrimspad
Etappe 3 van de Kwakel naar Aarlanderveen.
Overnachtingsplekken op de route: B&B en theetuin (H)eerlijk De Kwakel, Park De Driesprong Nieuwveen, De Sfeerstal Nieuwveen, Vakantieboerderij Sint Nicolaashoeve Nieuwveen, B&B De Rustende Jagher Ter Aar, Minicamping De Nachtzwaluw Ter Aar en TaarTenTuin in Aarlanderveen.

Bron wandelingen: WANDELNET

Bron BenB’s: Ondeknieuwkoop.nl