Laatste Torenschuddersfeest groots afgesloten

Aan alles komt een eind. Ook aan het Torenschuddersfeest. Na twintig jaar vindt de organisatie het mooi geweest en wordt het tijd voor iets nieuws.

Nog even een stukje historie. Twintig jaar geleden bedacht toenmalig burgemeester Onno van Velzen dat er een prijs voor de Nieuwkoopse vrijwilliger in het leven moest worden geroepen. Een prijs, beschikbaar gesteld door het bedrijfsleven, als blijk van waardering. De uitreiking van die prijs moest gebeuren tijdens een grandioos feest. Dat feest kwam er, en hoe! De allereerste keer duurde het zelfs een week, maar dat bleek te lang. Het jaar erop werd de tweede zaterdag in september de vaste dag waarop de Reghthuystoren moest schudden. Voor wie het nog niet weet: men zegt dat na de bevrijding er op het Reghthuysplein zo hard is gefeest dat de toren op zijn grondvesten stond te schudden. Maar dit terzijde. Sinds de gemeentelijke herindeling wordt de vrijwilligersprijs, die begon als prijs voor de vrijwilligers van Nieuwkoop, Noorden en Woerdense Verlaat, uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie op het gemeentehuis en geldt hij voor alle inwoners. Het feest bleef!

Ook zaterdag is er weer volop gefeest. Daar waren we ook wel aan toe, want vorig jaar kon het feest niet doorgaan vanwege corona. Ook nu heeft het lang geduurd voor het bestuur van de Torenschudders groen licht kreeg om nog een keer te knallen. Dankzij inspanningen van de Gemeente Nieuwkoop en de financiële bijdragen van sponsoren, zowel particulieren als bedrijven, waarvan een aantal anoniem wil blijven, is het weer gelukt om een grandioos feest neer te zetten.

Het was een mooie traditie; de creamarkt in de Dorpsstraat en het Reghthuysplein. Kunstenaars en ‘kunstenmakers’ lieten elk jaar weer zien wat ze in huis hadden. Ook nu stond er weer een 20-tal kramen, die als vanouds weer veel bezoekers trokken. Vanuit de muziektent zorgden de Young Ones voor de vrolijke noot en aan de Achterweg stond Bromfietsclub De Stofwolk te shinen met hun oldtimer brommertjes.

En dan de kers op de taart: de verlichte botenshow met afsluitend vuurwerk. Het was drukker dan ooit en wat was er weer een werk van gemaakt! Een prachtig gezicht al die verlichte boten in het donker. Publiek kon vanaf het terrein van Jachthaven Plaszicht ook weer volop genieten van de boten en het schitterende vuurwerk. Op het water heeft een deskundige jury de boten weer beoordeeld, op creativiteit en verlichting. Dat was moeilijk, want iedereen wilde deze laatste keer nog eens uitpakken. Na rijp beraad en soms ook felle discussies heeft de jury de volgende winnaars gekozen:

Grote boten:
3e prijs De blauwe Draak van de familie Rijnbeek
2e prijs De Candyboot van de familie Westmaas
1e prijs Bass op de Plass met een gevaarlijks uitziende kernreactor.

Kleine boten:
3e prijs De grote Hein
2e prijs de Unicorn van de familie Vervaart
1e prijs Jungleboot van Elly Kuyf

De Torenschudders bedanken iedereen die op welke wijze dan ook heeft bijgedragen tot het succes van het feest. Dat zijn gemeente Nieuwkoop, politie, brandweer, EHBO, verkeersregelaars en alle sponsoren. Zonder hen was dit feest niet mogelijk geweest. Maar De Nieuwkoper bedankt toch vooral de mensen in de organisatie, de échte Torenschudders, die zich zo veel jaar met zo veel enthousiasme hebben ingezet voor de Nieuwkopers. Linksom of rechtsom zullen we samen ook volgend jaar een feest neer gaan zetten als Nieuwkopers. De Nieuwkoper is er klaar voor en nodigt iedereen uit om goede ideeën te delen!

Bestuur en vrijwilligers van de Torenschudders: Bedankt!!!


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?


Een reactie op “Laatste Torenschuddersfeest groots afgesloten”

  1. Waarschijnlijk wordt oud burgemeester Onno van Veldhuizen bedoeld als initiatiefnemer / oprichter van het Torenschuddersfeest. Onno van Veldhuizen is op dit moment Burgermeester van de gemeente Enschede maar heeft aangeven dat hij zijn termijn niet zal verlengen en hangt zijn ambtskenting aan de kapstok. Onno van Veldhuizen is reeds benoemd in de functie als hoogte rechter bij de Raad van State

Comments are closed.