Koolhydraatarme gerechten houden de bloedsuikerwaarden op peil, zijn goed voor de lijn, gezond en ook nog eens erg lekker. Wat dacht u vandaag van een stoofschotel met nog geen 20 koolhydraten per persoon?
Wij hebben hiervoor nodig:
2 el sojabloem
800 gram braad- of sucadelappen in blokjes gesneden
12 sjalotten, gepeld en gehalveerd of in vieren
1 winterwortel juliënne gesneden
85 gram kastanje champignons in tweeën gesneden
4,5 dl rode wijn (de goedkoopste)
2 dl runderbouillon (blokje)
1 el sojasaus
2 laurierblaadjes
1 el vers gehakte rozemarijn
peper en zout
3 el olijfolie
Zo maken we het:
Oven voorverwarmen op 170 graden.
Schep de bloem met flink wat peper, zout en het vlees in een plastic zak en hussel tot de blokjes vlees rondom bedekt zijn.
Bak het vlees (eventueel in porties) in één eetlepel olijfolie bruin, gebruik hiervoor bij voorkeur een stoofpan.
Haal het vlees uit de pan en zet het even apart.
Doe de rest van de olijfolie in de pan en bak de wortel, champignons, sjalotten en de kruiden gedurende 3 minuten, vergeet niet af en toe te roeren.
Schenk de wijn erbij en breng het geheel aan de kook.
Op hoog vuur doorkoken tot de alcohol verdampt en de vloeistof ingedikt is.
Sojasaus en bouillon toevoegen en alles nog 3 minuten laten doorkoken.
Vlees toevoegen, deksel op de pan en ongeveer twee uur in de oven. Het vlees moet gaar zijn en de vloeistof een mooie volle jus.
Voor het opdienen eventueel nog wat op smaak brengen.
Serveer met bloemkool- of broccolirijst en een frisse komkommersalade.
Uit koolhydraattechnisch oogpunt laten wij een wijnadvies dit keer achterwege, ondanks dat toch Smakelijk!