De geslaagde juf Joyce Kerkvliet is in de bloemetjes gezet. ©Scope Scholengroep

Joyce Kerkvliet is afgestudeerd in haar zij-instroomtraject. Zij werkt via RTC Cella in de vervangingspool bij de SCOPE PO-scholen als leerkracht van een kleutergroep op Alphense basisschool De Mare. Ze is de eerste zij-instromer die via RTC Cella bij SCOPE afstudeert. Extra bijzonder; zij deed deze tweejarige studie in anderhalf jaar én is met een 10 geslaagd.
 
Op dit moment zijn er nog vier andere zij-instromers die hun traject lopen op een SCOPE school via RTC (Regionaal Transfer Centrum) Cella, een regionale organisatie die voor verschillende schoolbesturen in het primair onderwijs onder meer een vervangingspool verzorgt. Volgend schooljaar komen er twee plaatsen bij. Op die manier is er voldoende ruimte om goede begeleiding te bieden. 
 
Margriet van Holstein, teamleider RTC kernteam: “Het is echt heel knap wat Joyce gedaan heeft. In deze moeilijke tijden met een 10 afstuderen met een verkorte studieduur. Je hebt echt een hoge motivatie nodig om dit traject te doorlopen. Het afgelopen jaar hebben we heel veel aanmeldingen gehad, maar voordat je kan beginnen, houden we vast aan een stevig voortraject.”
 
Joyce Kerkvliet: “Je moet er echt tijd voor vrij maken”
 
De geslaagde Joyce Kerkvliet vertelt: “Je moet er gewoon echt tijd voor vrij kunnen maken. Natuurlijk moet je er ook gevoel voor hebben, maar als je niet tegen jezelf kan zeggen ‘Nu is het tijd voor mijn studie, dan red je het niet’.”
 
Kerkvliet is oorspronkelijk opgeleid als diëtist, maar werkte vijf jaar als financial controller. “Lesgeven was wel altijd al iets dat ik wilde doen, maar het kwam er gewoon niet van.”
 
Levenservaring
“Natuurlijk helpen zij-instromers mee om het lerarentekort op te lossen”, vervolgt Van Holstein. “Maar ze brengen ook echt iets extra’s mee. Meer levenservaring bijvoorbeeld. Ze weten wat het is om in een team mee te draaien en staan stevig in hun schoenen.”
 
Juf Joyce is op dit moment erg blij dat ze haar studie afgerond heeft, zodat ze weer wat meer tijd heeft. Wat de toekomst brengt, weet ze nog niet precies. “De beste tip die ik kan geven aan iemand die wil zij-instromen is: ‘Doen, maar wel met een duidelijk plan’.”