Jagers schieten damherten in Nieuwkoop af: moederhindes worden gespaard

Vanaf 1 september heeft provincie Zuid-Holland elf damherten afgeschoten in de Westveense Polder bij de Nieuwkoopse Plassen. De dieren horen niet in dit gebied en kunnen gevaarlijk zijn voor het verkeer. De provincie maakt een uitzondering voor hoogzwangere hindes en hindes die heel jonge kalfjes hebben. Dit schrijft het AD Groene Hart.

De provincie heeft voor vijf jaar vergunningen afgegeven om het hele jaar door te jagen. Op hoogzwangere hindes en zogende hindes worden van 1 april tot 1 september niet geschoten.

Damhert hoort hier niet

Naar schatting lopen er in de Westveense Polder zo’n vijftien tot twintig damherten rond. Het dier hoort van nature niet thuis in het Groene Hart. Zo’n tien jaar geleden ontsnapte een groepje herten uit een privé hertenkamp. Omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben, breidt de populatie (te) snel uit. Damherten vormen een risico, omdat ze de Uitweg kunnen oprennen waardoor ze een gevaar vormen voor de verkeersdeelnemers. Verder eten ze beschermde planten op.

Natuurmonumenten, de beheerder van de Nieuwkoopse Plassen, laat over het jagen op de damherten aan het AD weten: “Er wordt alleen geschoten wanneer er honderd procent kans is op succes.”


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?