Beeld: Ter illustratie, Pixabay

FUIK Nieuwkoop heeft in korte tijd een zeer grote naamsbekendheid opgebouwd. Het toekomstige evenement op de Nieuwkoopse Plassen is namelijk een evenement wat juist aangekondigd wordt in plaats van afgelast. Op social media regent het positieve reacties en zelfs de gemeente Nieuwkoop lijkt het wel te zien zitten. Of het evenement daadwerkelijk haalbaar is? Wij deden onderzoek en spraken met de organisatie van FUIK Nieuwkoop, de gemeente Nieuwkoop en Nieuwkoop Marketing over de plannen en mogelijkheden.

Tientallen positieve reacties kwamen binnen naar aanleiding van het artikel over FUIK Nieuwkoop in deze krant. “Leuk initiatief! Wij zullen er zeker bij zijn!” en “Lijkt ons super leuk. Ons eerste feest als nieuwkomers in Nieuwkoop”, klinkt het in de reacties. Ook de gemeente lijkt positief: “Juist door het wegvallen van dit evenement op de Nieuwkoopse Plassen ontstaat misschien ruimte voor iets vergelijkbaars”, meldt een woordvoerder van de gemeente. 

ZIE OOK
Helaas: Torenschuddersfeest 2020 Nieuwkoop afgelast

Echter zetten enkele inwoners nog wat vraagtekens bij het evenement: “Is hier wel vergunning voor dan. Beetje raar, het één niet dan maar het andere” en “Snap er echt niks van. Maar dat zal wel aan mij liggen”, klinkt het onder andere.

Natura2000
Ook zetten enkele inwoners hun vraagtekens bij de haalbaarheid voor de geplande locatie: de Nieuwkoopse Plassen, een Natura 2000 gebied. De gemeente meldt echter dat het beheerplan eenmaal per jaar de mogelijkheid biedt voor een geluidsevenement in het beschermde natuurgebied. Deze goedkeuring was eerder gegeven aan het Torenschuddersfeest, maar het wegvallen daarvan biedt het dus daadwerkelijk kansen voor FUIK Nieuwkoop: “Het beheerplan voor het Natura2000 gebied voorziet in één geluidproducerend evenement in dit beschermde natuurgebied en voor het Torenschuddersevenement was reeds instemming ontvangen op grond van de Wet natuurbescherming”, aldus de gemeente Nieuwkoop.

ZIE OOK

Geen bandjes meer op terras bij Strand Zomer Nieuwkoop

Corona
Maar hoe zit het met de corona maatregelen? Juist vanwege deze maatregelen hebben de organisatoren van diverse evenementen de handdoek in de ring gegooid. De organisatie van FUIK Nieuwkoop is ervan overtuigd dat onder andere de anderhalve meter afstand maatregelen nog steeds van toepassing zal zijn ten tijden van het evenement. Wel wordt er gesproken over eigen verantwoording: “Omdat het een openbaar evenement is worden net als bij een demonstratie de bezoekers zelf verantwoordelijk over hun gedrag met de Corona maatregelen”.

Nieuwkoop Marketing
Ook Nieuwkoop Marketing is positief over FUIK Nieuwkoop, maar spreekt wel over een uitdaging: “Het is fantastisch dat er nieuwe initiatieven voor evenementen in de gemeente Nieuwkoop komen. In deze tijden is dat meer dan ooit een uitdaging. En het is heel goed dat dit vanuit jongeren komt! Het is een leuke maar ook enorme klus om zoiets neer te zetten en ik wens hen daar heel veel succes bij”, aldus Joke Pelser namens Nieuwkoop Marketing.

Zij spreekt zelfs over extra promotiemogelijkheden via mediakanalen als Ontdek Nieuwkoop: “Als er een vergunning is zullen we hen straks ook graag helpen met de promotie van het event via onze mediakanalen Ontdek Nieuwkoop”, belooft ze. Daarbij laat Pelser weten in contact te zijn met de organisatie en hen waar nodig te ondersteunen met advies of met andere lokale partijen in contact te brengen.

ZIE OOK

Hoe Ontdeknieuwkoop.nl ook in deze tijd interessant blijft

Aanvraag
De organisatie van FUIK Nieuwkoop meldde eerder aan De Nieuwkoper dat  gemeente Nieuwkoop positief is over het evenement en hier zelfs aan mee zou willen werken: “De gemeente heeft aangeven dat ze het een leuke initiatief vinden en daaraan wel zouden willen meewerken”. De gemeente bevestigt dit, maar laat weten nog wel op een aanvraag te wachten: “De gemeente is nu in afwachting van een concrete aanvraag van de organisatie. Uit die te overleggen informatie moet blijken hoe haalbaar het evenement is”, meldt een woordvoerder van de gemeente.

De organisatie van FUIK Nieuwkoop liet vandaag ons weten dat de aanvraag afgelopen woensdag ingediend is.