Na twee jaar corona is de Triathlon van Nieuwkoop weer terug op de sportkalender. De op één na grootste wedstrijd van Nederland is dit jaar voor de 14de keer gastheer van het Nederlands Kampioenschap over de middenafstand, ook wel halve triathlon genoemd. Dat betekent ook een ijzersterk deelnemersveld.

Op zondag 12 juni zullen de dames om 10:30 uur de wedstrijd starten bij Strand Zomer in Nieuwkoop met het zwemonderdeel van 1,9 kilometer. Daarna volgt 90 kilometer fietsen en tot slot 21,1 kilometer hardlopen. Het fietsen is drie rondes door de omgeving van Nieuwkoop en het lopen is vier rondjes door Nieuwkoop. Het fietsen, lopen en de finish is te bewonderen op het evenemententerrein in Nieuwkoop. De eerste finisher wordt rond 14:45 uur verwacht.

Hunt

Dit jaar zorgt de Triathlon van Nieuwkoop ook voor een flinke primeur. Er zal namelijk een ‘hunt’ zijn, ook wel jaagstart genoemd. De dames starten 34,5 minuut voor de heren. Dat was in 2019 het verschil tussen de eerste heer en dame. De opdracht aan de heren is om de dames in te halen. Degene die als eerste over de finish komt pakt een bonusprijs van €2.500 euro en de Gees Veenboer bokaal, vernoemd naar oud-triathlon-trainer Gees Veenboer. De prijs wordt gesponsord door zijn familie.

Olympiërs aan de start

Binnen het ijzersterke startveld in Nieuwkoop starten ook twee mannen met Olympische ervaring. Jorik van Egdom kwam in 2020 in Tokio uit op de mixed relay triathlon (estafette). Hij behaalde daar met zijn team een vierde plek. Ook lokale sportheld Jetze Plat doet mee. Hij werd twee keer Paralympisch Kampioen triathlon, in 2016 en 2020.

Favorieten en Nieuwkopers

Het deelnemersveld omvat veel atleten die al mooie resultaten hebben geboekt, zowel nationaal als internationaal. Sven Strijk en Ilona Eversdijk komen allebei hun titel van 2019 verdedigen. Strijk krijgt daarbij concurrentie van namen als Dirk Wijnalda, Jorik van Egdom, Milan Brons, Niek Heldoorn, Steff Overmars, Erik Doornbos, Tristan Olij, Joost Somsen en Stefan Timmermans. Bij de dames is Els Visser de grote favoriet en dus ook de grote concurrent van Eversdijk. Verder is het kijken naar Marlene de Boer, Janien Lubben en Ingrid Eelkema.

Er staan dit jaar 12 Nieuwkopers aan de start in de individuele series en er doen er nog meer mee in een duo of trio-team. Kom jij de atleten aanmoedigen? We zien jullie graag op 12 juni langs het parcours.