In de provincie Zuid-Holland neemt het aantal gevallen van huidkanker snel toe, zo blijkt uit onderzoek van Independer. De vergelijkingssite analyseerde de data van het CBS en het Integraal Kankercentrum Nederland.
In onze provincie werd vorig jaar 4.836 keer de diagnose huidkanker gesteld, een stijging van 47,6% ten opzichte van tien jaar geleden toen er sprake was van 3277 gevallen.
Landelijk gezien constateerde Independer een stijging van 61,3%.

‘De afgelopen jaren is de zonnekracht in ons land toegenomen. Goed insmeren is nog belangrijker geworden. Factor 30 beschermt 95 procent en factor 50 voor 98 procent. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus vrij klein. Het is dan ook belangrijker om vaak en voldoende te smeren. Maar ook goed insmeren beschermt niet tegen een hele dag in de zon bakken, want daar kan geen zonnebrandcrème tegenop’, aldus Bas Knopperts, zorgexpert van Independer.
In Zuid-Holland komt relatief weinig huidkanker voor. Vorig jaar werd de ziekte per 100.000 inwoners 127 keer geconstateerd. Dit aantal ligt iets lager dan het landelijk gemiddelde van 135 diagnoses per 100.000 Nederlanders.

‘Als je een verdacht plekje hebt, kun je daar via de SkinVision app een foto van maken. Een aantal maanden later kun je dan weer een foto maken en die met de vorige foto vergelijken. Je kunt de foto ook laten analyseren door de SkinVision app. Dan heb je binnen een minuut een analyse met passend advies. Voor het laten beoordelen van de foto door het algoritme systeem moet je normaal betalen. Voor klanten van CZ, Just, OHRA, Nationale Nederlanden, Zilveren Kruis en FBTO is dat gratis. Je kunt natuurlijk ook de huisarts laten kijken naar een verdacht vlekje, zo’n consult gaat niet van het eigen risico af’, aldus Bas Knopperts.:

Meer lezen over het onderzoek: https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/onderzoek/huidkankerdiagnoses