Op de website van de gemeente Nieuwkoop wordt melding gemaakt van de bewustwordingscampagne van Milieu Centraal.
Veel mensen weten, hoe gezellig ook, dat het stoken van hout in een (pellet)kachel of open haard niet zonder gevaar is, ook voor de gezondheid kan het negatieve gevolgen met zich meebrengen.
Tijdens een avondje stoken komt er zo’n 28 gram fijnstof vrij. Fijnstof veroorzaakt en verergert long-, hart- en vaatziekten en kan leiden tot astma, COPD, longkanker en chronische bronchitis, stelt Milieu Centraal in genoemde campagne.

Wanneer er in huis hout gestookt wordt, ontstaat rook met daarin schadelijke stoffen zoals fijnstof, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolstofmonoxide. Deze rook verontreinigt de lucht in huis en in de directe omgeving buiten.
Een kwart van de Nederlanders ervaart regelmatig tot vaak overlast van houtstook in de omgeving. Houtstook is voor niemand gezond, maar ouderen, kinderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen of hart- en vaatziekten kunnen er extra last van hebben.

Meer informatie is te vinden op www.eerlijkoverhoutstook.nl.

Tot voor kort kon men zowel de Stookwijzer als het Stookalert raadplegen om te weten of stoken op dat moment oké was. Door overlap in de berichtgeving van beide instrumenten, is het Stookalert voorlopig stopgezet terwijl de Stookwijzer is vernieuwd. Op de website www.atlasleefomgeving.nl/stookwijzer en in een speciale app is te zien of houtstoken voor bepaalde dagdelen wel of niet oké is. De Stookwijzer geeft voor tijdsblokken van zes uur advies.

De codes zijn:

  • Code geel – beetje oké
  • Code oranje – matig oké
  • Code rood – stook geen hout

Door niet te stoken bij ongunstige weersomstandigheden worden de kwetsbaren beschermd.  

One Comment on “Houtstoken steeds meer onder druk”

  1. Wij ervaren als inwoner van Nieuwkoop al zeker 5 jaar in toenemende mate overlast van houtkachels in onze wijk. We krijgen dan last van luchtwegklachten, zoals een loopneus en prikkende ogen. We kunnen minder ventileren waardoor we meer schimmel in huis hebben en de kozijnen en roosters vaker moeten schoonmaken, We hebben in elke ruimte een luchtreiniger staan waarvan de filters elke 6 maanden vernieuwd moeten worden. De houtstoker bespaart zich dan energiekosten, echter zadelt ons met extra kosten op!
    Als eerstelijnszorgverlener in Nieuwkoop zie ik ook een toename aan luchtwegklachten in de wintermaanden: veel patienten die langdurig hoesten (zonder medische oorzaak) en wonen in straten waar veel houtstook is. Ik zie een toename aan diagnoses astma, copd, hart- en vaatziekten, hartfalen, dementie en kanker, maar ook toename aan klachten bij bestaande ziektes. Patienten hebben meer medicatie nodig om een stabiele situatie te behouden. Dit speelt ook mee bij de huidige medicijnetekorten. Er is meer vraag, maar niet meer aanbod.
    Een flinke mindering in houtstook (of een houtstookverbod) zal gezondheidswinst geven voor iedereen.

Comments are closed.