Afgelopen dinsdag diende voor de Haagse rechtbank de zaak betreffende de afsluiting van (een deel van) de Ziendeweg tussen Nieuwkoop en Zwammerdam.
Ruim driehonderd omwonenden en gebruikers van de betreffende weg, vertegenwoordigd door de Vereniging Eymbert alsmede twee bewoners van het Nieuwkoopse Zuideinde verzetten zich tegen de aangekondigde gedeeltelijke afsluiting en maakten de gang naar de rechter.

Binnen twee weken wordt duidelijk of de gemeente Alphen aan den Rijn moet wachten met het aanpassen van het wegdek, zoals de tegenstanders van de plannen willen bewerkstelligen.
Een maand later oordeelt de rechter over de feitelijke afsluiting.

Met het weren van doorgaand autoverkeer op het traject tussen Achtermiddenweg en De Slingerkamp, een stuk van circa honderd meter, verwacht de gemeente Alphen aan den Rijn de Ziendeweg veiliger te maken voor fietsers.
Volgens tegenstanders van de plannen leveren landbouwvoertuigen, die straks wel blijven toegestaan, echter het grootste risico op.

Binnenkort heeft de rechter het laatste woord.

2 Comments on “Het laatste woord?”

  1. Hoe is het mogelijk dat ondanks alle argumenten over veiligheid en milieu die zijn aangedragen waarom het beter is om de Ziendeweg niet af te sluiten voor doorgaand autoverkeer, dit misschien toch gaat gebeuren?

    De aanleg van een vrij liggend fietspad voor ongeveer 4 miljoen euro om de veiligheid van fietsers op de Ziendeweg écht te verbeteren, kan niet volgens verkeerswethouder Relus Breeuwsma. Dat zou te duur zijn. Maar het aanbrengen van een fietsbrug over het Aarkanaal voor 7,5 miljoen euro kan wel. En dat terwijl de fietsbrug er alleen maar voor dient om ervoor te zorgen dat fietsers uit de omliggende dorpen zoals Aarlanderveen en Nieuwkoop die in Alphen moeten zijn, minder ver om hoeven te rijden.

    Weer een voorbeeld waarbij gemeenschapsgeld op een verkeerde manier wordt gebruikt.

  2. Beetje raar om de verkeersongevallen af te schuiven op de landbouwvoertuigen. Het aantal ongevallen neemt toe naar mate het snelheidsverschil tussen de verkeersdeelnemers groter is. Een auto kan sneller rijden als een trekker en levert potentieel dus meer risico op. Zelfs al zou er meer risico zijn, het aantal auto’s dat over de Ziende rijdt is aanzienlijk groter dan het aantal trekkers. Omleiding van het autoverkeer van deze B-weg naar de doorgaande provinciale wegen levert per saldo meer verkeersveiligheid op.

Comments are closed.