Nadat wij gisteren melding maakte van het feit dat het 31 mei, Wereld Niet Roken Dag is, moeten wij vandaag constateren dat het met dat niet roken helemaal de verkeerde kant op gaat. Op het AD is namelijk te lezen dat Nieuwkoopse middelbare scholieren vaker roken dan vier jaar geleden.

Uit cijfers van GGD en RIVM (geanalyseerd door het AD) blijkt dat zeventig van hen minimaal één keer per week een sigaret rookt. Dat is 4,5% terwijl dit vier jaar geleden ‘slechts’ om 2,3% ging.
Het onderzoek van GGD en RIVM werd gedaan onder tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs.. ‘Gevapet wordt er in Nieuwkoop ook: zestig jongeren steken wekelijks een of meerdere e-sigaretten op.

Zoals wij eerder al aangaven heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO 31 mei uitgeroepen tot Wereld Niet Roken Dag, met dit jaar speciale aandacht voor jongeren die door de tabaksindustrie worden verleid.

Bron: RIVM, CBS

In Nederland rookt 6,2 procent van alle scholieren minstens één keer per week, en steekt 9,1 procent wekelijks, of vaker, een e-sigaret op. Die percentages liggen allebei hoger dan vier jaar geleden. In dat licht bezien onderscheidt Nieuwkoop zich in positieve in.
De percentages scholieren die ooit gerookt hebben, liggen logischerwijs nog hoger. Eén op de vier jongeren in Nieuwkoop heeft ooit gevapet, één op de dertien heeft ooit een hele sigaret gerookt en één op de zeven heeft minimaal één trekje van een sigaret genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *