Zeer zeldzaam, een ganzenpaar met negentien jongen. ©Eric Brandes

Eric Brandes spotte de eerste jonge grauwe ganzen op de Nieuwkoopse Plassen. Hij zette de zorgende ouders en de – hele vele – pluizige bolletjes op de kiek.

De vrijwilliger van Natuurmonumenten schrijft bij zijn foto’s die hij op Facebook plaatste: “Eerste jonge grauwe ganzen zwemmen op de plas achter. Eén ganzenpaar met zeven jongen en één met wel negentien, negentien! Het laatste paar zwemt met jongen die door hen zijn uitgebroed, maar door een andere gans in hun nest zijn gelegd.”

De Vogelbescherming schrijft dat een legsel per jaar bestaat uit vier tot zes eieren (bij uitzondering tot acht eieren). De negentien jonkies kunnen dus nooit van één ganzenpaar zijn. Boswachter Eric vult nog even aan: “Ganzen leggen regelmatig eieren bij andere ganzen. Soms broeden ze die dan gezamenlijk uit. Dan krijg je meerdere ouders, drie tot vier, met een groot aantal jongen. In dit geval gaat het dus slechts om twee ouders met veel jongen.”

Helaas zullen nog veel van de jongen voedsel worden voor andere dieren. Maar een deel zal nog lang en gelukkig leven, aangezien ganzen dertig jaar oud kunnen worden.

Meer foto’s

Klik op de foto’s voor een vergroting:

GOEDEMORGEN GISTEREN:
De dijk in Nieuwkoop

Jouw foto

Ook een mooie, unieke, interessante of leuke foto gemaakt ergens in (gemeente) Nieuwkoop, mail hem naar redactie@nieuwkoper.nl. Wij ontvangen het liefst liggende foto’s, meer breed dan hoog. Vrolijke foto’s van dieren en mensen zijn ook van harte welkom.