Goedemorgen! Augustus: maand van het oogsten

Augustus is al, sinds mensenheugenis, de oogstmaand. De maand augustus wordt soms zelfs ‘oogst’ genoemd. De afgelopen weken gingen de akkerboeren en loonwerkers het land op om te oogsten. Ook in Korteraar, waar Angeline Groenewoud-Könst het oogsten vastlegde.

Wereldwijd zijn of waren er oogstfeesten bij (afronding van) de oogst. In Nederland is er in de boerendorpen vrijwel niets meer over van oogstfeesten. Bij de oogstfeesten klonken liedjes, de zogenaamde oogstliederen (bron: Wikipedia).

Weersinvloeden

Belangrijk bij het oogsten is het weer. Op het moment dat het oogsten begint en de kans op regen toeneemt, voert de politie vaak extra controles uit op landbouwvoertuigen, is te lezen op Akkerbouwbedrijf.nl. De politie doet een beroep op boeren en loonwerkers om in deze periode extra aandacht te hebben voor de verkeersveiligheid. De boeren en loonwerkers zijn aansprakelijk voor eventuele schade of letsel veroorzaakt door hun vervuiling. Ook als er melding gedaan wordt bij de politie en de weg moet worden schoongemaakt, worden de kosten hiervan in rekening gebracht bij de veroorzaker.

Wij vonden de foto vooral tijdloos, sfeervol en mooi van kleur.

GOEDEMORGEN GISTEREN:
Futen smullen van rivierkreeft

Jouw foto

Jouw foto’s voor onze Goedemorgen!-rubriek zijn welkom. Mooie, lieve, vrolijke, schattige of sprookjesachtige foto’s. Van mensen, dieren, uitzichten of gebouwen; alles mag en juist die afwisseling is leuk. De foto moet wel in de gemeente Nieuwkoop gemaakt zijn. En graag in liggend formaat. Mail hem naar redactie@nieuwkoper.nl of lever hem aan via ons contactformulier. Graag even met de locatie van de foto erbij.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?