Getuige de hoge omloopsnelheid zijn ook Nieuwkopers fan van de rookworsten van de HEMA: in Nieuwkoop en Ter Aar zijn ze soms niet aan te slepen. Hoe jammer is het als er een verbod op de huidige productiemethode van rookworsten zou komen?

Eigenlijk zijn de Rookworsten die Unox (hier horen ook de HEMA exemplaren bij) jaarlijks produceert Kookworsten. Al ruim vijftig jaar wordt, om de zo gewenste rooksmaak te verkrijgen, een specifiek smaakaroma toegevoegd en komt er geen vuurtje aan te pas.
Om dit aroma (dat bijvoorbeeld ook aan chips en sauzen wordt toegevoegd ) te produceren, wordt hout verbrand. De rook die daarbij vrijkomt wordt via een chemisch proces in water gevangen, maar bevat veel schadelijke stoffen, die er vervolgens (weer op chemische wijze) worden uitgehaald.
Het EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid heeft berekend dat er ook dán nog te veel ‘rommel’ in de smaakaroma’s te vinden zijn.
Reden voor de Europese Commissie om te overwegen niet nogmaals voor een periode van tien jaar het gebruik van deze -aroma’s toe te staan. Op woensdag 24 april neemt een speciaal comité hierover een beslissing: dan wordt bekend of het gebruik van rookaroma’s per 1 juli wordt verboden

Update
En inderdaad het gebruik van rooksmaakaroma’s wordt verboden. Er komt weliswaar een overgangsperiode van twee tot vijf jaar (afhankelijk van het product) maar Unilever en soortgelijke bedrijven zullen op zoek moeten naar alternatieven. In dit hele verhaal blijven de worsten van de HEMA buiten schot: anders dan eerder gemeld, worden deze namelijk wel degelijk gerookt. Bewijs hiervoor is het donkere plekje dat vaak onder aan deze worsten te zien is. Deze Gelderse druppel is een ingedroogd plekje dat tijdens het roken ontstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *