Nederland was samen met Estland het eerste land waar op 6 juni gestemd kon worden voor het Europees Parlement. De overige landen volgen de komende dagen, pas als iedereen aan de beurt geweest is, kan de balans worden opgemaakt. De opkomstpercentages zijn al wel bekend en daaruit blijkt dat dit in de gemeente Nieuwkoop boven het landelijk gemiddelde ligt, namelijk 50,6 om 46,8 procent.

Natuurlijk waren er de over het algemeen zeer betrouwbare exitpolls dus eigenlijk is wel degelijk al bekend waar de 31 Nederlandse zetels naartoe gaan. In het huidige Europees Parlement heeft ons land overigens 27 zetels, maar door de bevolkingsaanwas zijn er inmiddels vier zetels extra te verdelen.

Als grootste kwam met 8 zetels Groen Links-PvdA uit de bus, dit is een verlies van één zetel ten opzichte van de vorige verkiezingen. Misschien goed om te weten dat deze partij in het EP niet als één fractie opereert, dus Groen Links en PvdA krijgen elk vier zetels.
De PVV werd met 7 zetels (+6) tweede, waarbij Geert Wilders de hoop uitsprak dat er na het verdelen van de restzetels nog een achtste bij komt.
BBB maakt haar debuut en naar verwachting keren ChristenUnie, 50Plus en Forum voor Democratie niet terug in het Europees Parlement.
Voor de Partij voor de Dieren, SGP, Volt en NSC blijft het, gezien de foutmarge waar men rekening mee moet houden, nog even spannend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *