De één vindt het een slaapverwekkende aangelegenheid, de ander doet niets liever: we hebben het hier, hoe kan het ook anders in Nieuwkoop, over vissen. Uit een publicatie van NOC*NSF blijkt dat vissen, of wat eerbiediger gezegd hengelsport, binnen onze gemeente na voetbal en tennis de derde sport is.

Volgens ietwat verouderde cijfers (2022) die waarschijnlijk weinig veranderd zijn, telt de gemeente Nieuwkoop 1120 geregistreerde vissers, dat wil zeggen dat zij lid zijn van een hengelsportvereniging. NOC*NSF maakt geen melding van de vele ‘wildvissers’ die natuurlijk onmogelijk te registeren zijn.

Vissen hoeft niet duur te zijn, een acceptabele beginnersset is al voor een paar tientjes te koop. Het wordt een ander verhaal wanneer met zich serieus met de hengelsport gaat bezig houden. De aanschaf van professioneel materiaal kan in de duizenden euro’s lopen.

Bron: NOC*NSF

Eenmaal in het bezit van deugdelijk materiaal en een visvergunning (VISpas) kan men vrijwel overal in Nederland terecht. Denk er wel aan dat deze -vergunning slechts één jaar geldig is en dus ieder seizoen vernieuwd moet worden. Bij het lidmaatschap van een hengelsportvereniging is de VISpas over het algemeen inbegrepen. In de ‘vrije verkoop’ kost deze, afhankelijk van het aantal hengels en het type aas, gemiddeld vijfendertig euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *