Uit een publicatie van kennisinstituut Nivel komt naar voren dat het aantal Nederlanders dat vanwege de hoge kosten geen medische zorg afneemt steeds groter wordt. Bang voor de financiële gevolgen ontzegde ruim 10% van de bevolking zichzelf een behandeling of consult. Hierbij moet onder andere gedacht worden aan medicijnen en thuiszorg die niet of slechts ten dele door de zorgverzekeraar worden vergoed.

Al sinds 2020 is er in dit verband sprake is van een licht stijgende trend. Patiëntenfederatie Nederland maakt zich hierover grote zorgen. Uit eigen onderzoek (2023) blijkt dat het hier zelfs om één op de vijf personen gaat. Hierbij moet worden opgemerkt dat in het panel van genoemde -federatie veel mensen zitten die bovengemiddeld veel zorg nodig hebben.
Voor mensen die vanwege hun ziekte of handicap moeite hebben om rond te komen, pleit Patiëntenfederatie Nederland voor afschaffing of verlaging van het eigen risico.
Toch kan men zich afvragen of dit wel dé oplossing is want de miljoenen (sommigen spreken van miljarden) die dit kost, moeten ergens vandaag komen. Verhoging van de zorgpremies lijkt dan onvermijdelijk ook al kan het ook op een andere manier. Het concept regeerakkoord waar PVV, VVD, BBB en NSC momenteel aan werken zal over de politieke keuzes die hierover gemaakt zijn binnenkort (??) duidelijkheid verschaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *