Tijdens het paasweekend wordt door Natuurmonumenten het natuureiland De Geitenkamp omgetoverd tot Paaseiland. De paashaas zal er eieren van verschillende vogels verstoppen; gezinnen kunnen mee op de boot om deze te zoeken. Vanaf de Dorpsstraat 116 te Nieuwkoop vertrekt op vrijdag 29 maart en maandag 1 april meerdere keren per dag een boot die de mensen naar het ‘Paaseiland’ brengt. Daar ontvangt men een zoekkaart met behulp waarvan de eieren te vinden zijn en misschien heeft de paashaas zo hier en daar ook wel een chocolade eitje laten vallen.

In ‘paaseierenland’ bestaan oneindig veel variaties, dit geldt ook voor de wereld van de vogels: elk ei ziet er anders uit, denk daarbij onder andere aan kleur en grootte.

Eieren horen bij Pasen én bij de Nieuwkoopse Plassen! Zonder eieren geen broedseizoen en geen jonge vogels. Er wordt wel gezegd dat alle vogels in mei een ei leggen, maar dat is niet helemaal waar. Watervogels broeden meestal tussen 1 april en 15 juli. Boswachter Juriaan van Leeuwen: “De aalscholver legt zelfs al in januari het eerste ei en daarvan zijn de jongen op dit moment al een paar weken oud. Andere vogels zoals de zwarte stern en purperreiger moeten eerst nog terug komen uit het zuiden waar ze overwinterd hebben. Zij zijn dus nog niet eens begonnen met het bouwen van hun nest”.

Aanmelden kan via de website van Natuurmonumenten, www.natuurmonumenten.nl/agenda waar ook de vertrektijden van de boot te vinden zijn.

De kosten bedragen €5,95 voor leden en €8,50 voor niet-leden.