In ruil voor het inleveren van huishoudelijke bestrijdingsmiddelen ontvangt men in de maand juli bij de milieustraat in Nieuwveen een onkruidborstel. Met deze actie wil de gemeente Nieuwkoop haar inwoners stimuleren om bij te dragen aan een gezonde omgeving.

Wie wil bijdragen aan een gezonde omgeving doet er goed aan om onkruid verantwoord te bestrijden.
Chemische bestrijding is slecht voor onze leefomgeving en die van dieren en planten. Het heeft een slechte invloed op de kwaliteit van lucht, bodem en water. Dat geldt ook voor het grondwater waarvan ons drinkwater wordt gemaakt. Hierdoor zijn de filteringskosten hoger. Daarnaast veroorzaken chemische bestrijdingsmiddelen schade aan het bodemleven. Het is daarom voor onszelf en onze omgeving beter om op een verantwoordelijke, milieuvriendelijke manier onkruid te verwijderen. 

Men kan een onkruidborstel gebruiken om onkruid tussen tegels weg te halen. Ook kan het onkruid met de hand, schoffel of hark worden verwijderd.. Onkruid met lange wortels is betrekkelijk eenvoudig met een onkruidsteker of schepje weg te halen. Verwijder de boven- én ondergrondse plantdelen. Dit geeft onkruid weinig kans om terug te groeien. Voor wie echt niet zonder spuiten kan: kies voor biologisch afbreekbare onkruidbestrijdingsmiddelen. Lees de gebruiksaanwijzing goed. Juist gebruik is veilig en zorgt voor een optimaal resultaat. 

Een goede manier om onkruid te voorkomen, is het regelmatig vegen, dit maakt het voor onkruid lastig om te ontkiemen.  
Een tweede oplossing is vergroenen. Verwijder stenen uit de tuin en vervang deze door gras of planten. Zo heeft men geen last meer van onkruid en het zorgt in de warme zomermaanden voor verkoeling in de tuin. Daarnaast loopt het regenwater makkelijker de grond in waardoor minder wateroverlast ontstaat.

Maak een afspraak via www.nieuwkoop.nl/milieustraat en kom langs bij de Milieustraat op Ampèrestraat 4 in Nieuwveen. Wanneer men hier de bestrijdingsmiddelen inlevert,krijgt men in ruil een onkruidborstel.
Doe dit wel snel want op=op.

  • Deze actie is alleen voor inwoners uit de gemeente Nieuwkoop, niet voor bedrijven. 
  • Eén onkruidborstel per huishouden.