Van de Nederlandse bevolking heeft naar schatting 4,5% te maken met een eetstoornis. in deze gevallen is er sprake van een verstoord eetgedrag. Eetstoornissen als Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa en Binge Eating Disorder zijn (over het algemeen) moeilijk te behandelen psychische aandoeningen waarover veel vooroordelen bestaan.
Tatjana Almuli, onder meer bekend van haar boek Knap voor een dik meisje, host het tweede seizoen van de First EET Cast. In deze podcast duikt ze samen met Irene van Aarle dieper in de veelzijdigheid van eetstoornissen. Voorbij het stereotype van het ‘dunne, witte meisje’. Dit stereotype is te eenzijdig en daardoor schadelijk: iedereen kan namelijk een eetstoornis krijgen. Het zorgt voor (te) late signalering, onbegrip en schaamte.
Naar schatting lijden in Nederland zo’n 200.000 mensen aan een eetstoornis. Het exacte aantal is niet te achterhalen, omdat een grote groep mensen geen hulp zoekt.
Eetstoornissen worden vaak geassocieerd met dunne, jonge, witte meisjes uit de middenklasse. Dit zorgt voor een schadelijk en vertekend beeld, waardoor mensen die niet aan dit stereotype voldoen vaak te lang in stilte lijden. Uit schaamte, of omdat ze simpelweg niet herkennen wat er aan de hand is. Want de vooroordelen spelen niet alleen henzelf parten, maar ook hun naaste omgeving en zelfs zorgverleners.
Zo blijkt het bespreken van eetbuien (het meest voorkomend bij eetstoornissen!) nog steeds taboe. Eetbuien worden vaak geassocieerd met zwakte of een gebrek aan discipline. Sporten tot je erbij neervalt, wordt daarentegen vaak gezien als sterk. Maar zowel eetbuien als overmatig sporten zijn schadelijk voor de fysieke en mentale gezondheid. “De mensen die niet in het stereotype passen, krijgen moeilijk erkenning en hebben veel te maken met onbegrip”, zegt Tatjana. “Ik wil laten zien dat eetstoornissen in allerlei vormen voorkomen en niet precies passen in een bepaald plaatje. Iedereen verdient het om serieus genomen te worden en hulp te krijgen.”
Eetstoornissen in alle maten, vormen en uitingen
In deze podcastreeks gaat Tatjana samen met Irene van Aarle, ervaringsdeskundige en content creator bij hulpplatform Proud2Bme, in gesprek met verschillende gasten. In elke aflevering wordt een ander stereotype doorbroken en worden persoonlijke, vaak rauwe ervaringen gedeeld. Ook Tatjana en Irene zelf vertellen openhartig over hun jarenlange strijd. Hoe verschillend hun eetstoornissen ook waren, toch herkennen ze veel in elkaars verhaal. “Een eetstoornis gaat over zoveel meer dan alleen eten. Het is een coping mechanisme, een manier om om te gaan met iets wat veel dieper gaat. Trauma, het onderdrukken van emoties, controle, het kan van alles zijn. Je hoeft niet dezelfde eetstoornis te hebben (gehad) om elkaar te begrijpen”, vertelt Irene.
In de podcast komt ook naar voren hoe belangrijk het is om samen te werken met en informatie te verspreiden binnen de zorgverlening. Er zijn nog veel mensen die niet in een ‘hokje’ passen en daardoor geen passende hulp kunnen vinden. Ze worden afgewezen voor behandelingen omdat ze te dik, te dun of te complex zouden zijn. Deze podcast is dan ook ontstaan op initiatief van zowel patiënten als professionals. Gezamenlijk streven zij naar meer begrip, hulp en steun voor iedereen die worstelt met eetproblematiek.
First EET Cast Seizoen 2 is een initiatief van Patiëntenvereniging WEET, het eetstoornisnetwerk van zorgprofessionals K-EET en de online herstelcommunity Proud2Bme, al 15 jaar het grootste hulpplatform van en voor mensen met eetstoornissen.
De First EET Cast S2 is te beluisteren op het Spotify- en YouTube-kanaal van Proud2Bme.