Dit jaar had de 4-meiwerkgroep Scouting Nieuwkoop, muziekvereniging Eensgezind, de drie basisscholen alsmede het Ashram College uitgenodigd om deel te nemen aan de dodenherdenking. Daarnaast waren niet alleen Veteranen, de Nieuwkoopse brandweer, maar ook andere kerkelijke en maatschappelijke organisaties zoals Lions, SNOF en politie Kaag en Braassem benaderd.

Centrale gedachte voor was: “Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid”
Ondanks de slechte weersvoorspellingen was het om 19.30 uur al aardig druk bij het monument Anonieme Slachtoffers aan de Roerdomplaan. De werkgroep vindt het prettig te merken dat er sinds een aantal jaren  zoveel belangstelling is voor de 4 mei-herdenking.
Ook dit jaar was het opvallend dat er veel kinderen met hun ouders waren aanwezig om samen te herdenken en te laten zien dat vrijheid van alle generaties is.
De groepen 7 en 8 van basisschool de Zilveren Maan hebben het monument Anonieme Slachtoffers dit jaar geadopteerd. Op school was er vooraf al veel aandacht besteed tijdens de geschiedenis- en burgerschap lessen.. De kinderen hadden een eigen bloemstuk geregeld en mochten dit bij het monument neerleggen. Het was heel bijzonder dat mevrouw Els van Foeken (beeldhouwster van het monument) deze herdenking een speech hield over hoe zij tot het maken van dit beeld gekomen was. Indrukwekkend om te horen wat de gedachte achter dit monument is. Hoe zij als 11 jarig meisje in oorlogstijd een hele nare ervaring heeft gehad en dit als basis voor dit beeld heeft gebruikt.

Namens de gemeente Nieuwkoop sprak wethouder Antoinette Ingwersen over een persoonlijk oorlogsverhaal in haar familie en hoe de ervaringen van de oorlog nog jaren later in het dagelijks leven merkbaar zijn. Het besef dat wij in vrijheid mogen en kunnen leven moeten we koesteren en daarom samen blijven herdenken.
Hierna mocht Sanne van Capel van basisschool Maranatha het gedicht Stilte van Amber Bontekoe voordragen. Een gedicht waarbij het intens luisteren en ervaren van de stilte bij de jaarlijkse herdenking voorop staat.
Tussendoor speelde het harmonieorkest van Eensgezind o.a. Friends for life en When you believe. Na het spelen van de Taptoe en twee minuten stilte volgde het zingen van het Wilhelmus.
Vervolgens werden kransen en bloemstukken gelegd namens de Gemeente, de Nieuwkoopse scholen, de Veteranen, Veteranencentrum de Stomp, brandweer, politie Kaag en Braassem, afgevaardigden van de Gemeenschap van Kerken, Lions en SNOF. Hierna werden eerst alle kinderen uitgenodigd om een bloem te leggen bij het monument. Tot slot konden alle volwassenen aan het defilé deel te nemen.