De scène waarin twee Joodse gezinnen discussiëren of zij wel of niet gaan onderduiken. ©Productiehuis Alphen

De dagen voor 4 mei zijn een mooi moment om na te denken over de lessen uit het verleden. Productiehuis Alphen aan den Rijn (PA) brengt om die reden videotheater. De voorstelling, die wordt gestreamd via Parkvilla, maakt duidelijk voor welke morele dilemma’s mensen in de oorlog gestaan hebben. Sluiten we ons aan bij de NSB of niet? Gaan we onderduiken of niet? Moeten we als politieagenten de Joodse Alphenaren nu wel ophalen of niet?

De historische gids in deze videovoorstelling (gebaseerd op plaatselijke geschiedenis) is Kees Visschedijk, die regelmatig onderzoek doet naar de Alphense geschiedenis en al meerdere boeken heeft geschreven. In het docudrama ‘De vloer op met 1942′ verbeelden de acteurs van PA op basis van improvisaties onder andere het noodlot dat de Joodse gemeenschap in Alphen aan den Rijn tijdens de Tweede Wereldoorlog trof. Het spel wordt aangevuld met videobeelden, waaronder twee korte statements van Alphenaren die de oorlog hebben meegemaakt.

Stolpersteine

De vloer op met 1942’ werd eind vorig jaar, bij het leggen van de eerste Stolpersteine in Alphen aan den Rijn, live in Parkvilla gespeeld. Door de coronaregels hebben niet veel mensen het stuk kunnen zien. Daarom zorgde regisseur Jan Laman voor een boeiende video op basis van de beelden die hij tijdens de voorstellingen maakte.

De voorstelling is online te bekijken. Voor een symbolisch bedrag van 4 euro. Kaarten voor vandaag en morgen zijn te krijgen via www.parkvilla.nl.

www.productiehuisalphen.nl