Op 10 februari vond in Zevenhoven, ten huize van George en Patricia Voogt, het eerste ThuisGeefGesprek uit een serie van dertien plaats.
Inwoners uit verschillende dorpskernen gingen met burgemeester Robbert-Jan van Duijn in gesprek over wat ’thuis’ voor hen betekent en over zaken die hen in dit verband na aan het hart liggen.
Een belangrijk gespreksonderwerp was woningbouw. Jongeren zowel als ouderen zouden betere woonkansen moeten krijgen, zodat zij in de gemeente Nieuwkoop kunnen blijven wonen.
Ook de integratie van nieuwkomers kwam aan bod. Hoort iedereen erbij? Ben je ook een nieuwkomer als je uit bijvoorbeeld Brabant komt? De meeste aanwezigen waren van mening dat iedereen welkom is, mits er wederzijdse inspanning is.
Een andere stelling draaide om de relatie tussen inwoners en gemeente. Zijn inwoners klanten en is de klant koning? De meningen hierover verschilden. De een ziet zichzelf als klant, omdat hij of zij belasting betaalt, maar vindt dat de klant niet altijd koning is. Een ander ziet de gemeente als gesprekspartner, al beperkt de regelgeving soms de open dialoog. Weer een ander beschouwt de gemeente als een instantie die goed voor haar inwoners zorgt door scholen, wegen en voorzieningen te faciliteren.
De bijeenkomst eindigde met reflecties over wat de aanwezigen meenemen uit deze ontmoeting. Deelnemers benadrukten het belang van openheid en het luisteren naar elkaars standpunten. De wens om vaker op deze manier samen te komen, werd breed gedeeld.
Burgemeester Robbert-Jan van Duijn sloot af met een dankwoord: “Ik hoop dat deze gesprekken zich als een olievlek verspreiden. Dank aan de gastheer en -vrouw en alle aanwezigen, en dank voor het mooie gesprek. Als iedereen die hier aanwezig was iets deelt en doorgeeft, kunnen we samen iets moois in gang zetten. Door anderen zich thuis te laten voelen, naar anderen te luisteren en verder te kijken dan ons eigen belang, maken we onze gemeente voor iedereen een nog fijner thuis”.