Jetze Plat heeft op zaterdag 15 juni de World Triathlon Cup in het Franse Besançon gewonnen. Het was voor de 33-jarige atleet uit Vrouwenakker zijn eerste triatlon van het seizoen. Plat kwam na 750 meter zwemmen, ruim 21 kilometer handbiken en 5 kilometer wheelen solo over de finish.


Jetze geldt als tweevoudig paralympisch kampioen en meervoudig wereldkampioen als favoriet voor paralympisch goud in Parijs. Door zijn goede resultaten in eerdere seizoenen hoefde hij zich dit jaar niet druk te maken om kwalificatie voor de Paralympische Spelen. Daarom was de race in Besançon pas zijn eerste triatlon van het jaar. Al tijdens het zwemmen nam hij een voorsprong op zijn concurrenten. Met goede wissels en zijn sterke handbike- en wheeleronderdelen bouwde hij zijn voorsprong alleen maar verder uit.

Het zilver ging naar de Oostenrijker Florian Brungraber, brons was er voor de Italiaan Giuseppe Romele.
Bij de vrouwen kwam Margret IJdema als eerste over de finish. In haar klasse (PTWC) ontbraken veel concurrenten, waardoor er een weinig representatief deelnemersveld aan de start stond. Sanne Koopman veroverde in de Franse stad zilver in de PTS3-klasse. Goud ging naar de Franse wereldkampioene Elise Marc.