Onze gastredacteur Bert Post nam dit keer het Gemeentelijk Cultuurbeleid onder de loep.
Naar aanleiding van het op 17 oktober door de gemeenteraad vastgestelde Cultuurbeleid 2024-2027, sprak hij met Karin Soet, cultuurmakelaar en Mathilde Norg , beleidsmedewerker Welzijn en Preventie.

Mathilde heeft als taak het opstellen van het cultuurbeleid voor de gehele gemeente Nieuwkoop. Dit met als doel de cultuur, in de breedste zin van het woord, te versterken. Dat kan door bijvoorbeeld mee te denken over kunst in de openbare ruimte maar ook door het ondersteunen van lokale verenigingen en organisaties. Dat kan zijn op het snijvlak van cultuur en welzijn.
De maatschappelijke waarde van kunst en cultuur werkt preventief voor de gezondheid. Voor veel deelnemers aan culturele activiteiten leidt dat tot een betere gezondheid. Het kan de weerbaarheid ten aan zien van bijvoorbeeld depressies en Parkinson vergroten.

Via Nieuwkoop Actief kan men meedoen met Kunst in de brievenbus. Een project waarbij men elke twee weken een creatieve opdracht ontvangt. Dat kan zijn: maak een tekening van het uitzicht vanuit je raam of maak een stilleven, en bekijk dat positief.
Het gaat om focussen op wat mensen kunnen en wat hun gelukkig maakt.
Kortom, cultuurbeleid gaat om het welzijn van de mens.
Zoals Karin het omschrijft: ‘als cultuurmakelaar gaat het om het verbinden van inwoners en verenigingen’. Zij studeerde aan de kunstacademie in Arnhem en werkte geruime tijd als modeontwerpster maar haar interesse ging vooral uit naar cultuur zoals musea en festivals. Karin is in Boskoop als vrijwilliger in betrokken bij de oude gebouwen in de historische buurt aldaar.
Zij studeert momenteel In Zwolle voor ‘Bruggenbouwer in cultuur’. Hier komt van alles aan bod wat van belang is voor een cultuurmakelaar, een nieuw beroep. Het aanjagen van cultuurdeelname, waarbij ook verbindingen worden gelegd met andere sectoren zoals onderwijs, sociaal domein, zorg, recreatie & toerisme en ruimtelijke ordening.
Samen met Karin heeft Mathilde het cultuurbeleid Nieuwkoop vormgegeven.
Zij is sinds 2021 werkzaam bij de gemeente Nieuwkoop en behaalde haar master in Philosophy of Humanity and Culture in Tilburg. Humanistiek is een brede studie waarin de mens en zingeving centraal staan: in haar master ging het mede over de geschiedenis van de westerse filosofie.
In haar werk als beleidsmedewerker zet Mathilde zich onder meer in voor preventie ter voorkoming van ziekten en welzijnsbevordering. Er bestaat een preventie agenda sociaal domein. Binnen het sociaal domein is preventie van groot belang. Preventie is het voorkomen van problemen bij het opgroeien, zelfredzaam en gezond zijn en het normaliseert problemen in een vroeg stadium. Met preventie investeren we in de gezondheid en het welzijn van onze inwoners en het kan een besparing op zwaardere zorg opleveren.

Om de kunst- en cultuursector te verbinden en ideeën op te halen, is er op 16 februari 2024 een cultuurborrel voor vrijwilligers van culturele verenigingen en kunstenaars gehouden. Daaruit is een aantal maatschappelijke acties voortgekomen:
De website Nieuwkoop Actief is inmiddels online. Ook is er een nieuwe subsidie verordening waardoor het systeem om subsidies aan te vragen eenvoudiger is geworden. Er is een werkgroep kunst & cultuur gevormd met leden van verschillende verenigingen en kernen in de gemeente Nieuwkoop, waarin samenwerking en het uitwisselen van ideeën centraal staan.

Karin en Mathilde vinden het erg belangrijk dat jonge mensen meer kunnen ervaren wat kunst en cultuur betekent. Jongeren zijn welkom om mee te denken en te vertellen wat zij nodig hebben op dit gebied.
De dames zetten zich in voor de vele verenigingen die onze gemeente rijk is en ondersteunen projecten zoals de Open Monumentendag, de 4 en 5 mei dagen, Kunstroute Nieuwkoop 2025 (7, 8 en 9 juni 2025), cultuurborrels en vrijwilligerswerk, mede om de kernen meer met elkaar te verbinden.