Vanmiddag liep ik naar de bakker, ik had trek gekregen in wat lekkers, nadat ik op de radio een fragment hoorde over een bakker die moorkoppen voortaan aan zou willen bieden als roomkoppen. Dit met veel ophef als gevolg. Sterker nog, de bakker in Monster moest tijdelijk zijn deuren sluiten, omdat er sprake zou zijn van een onveilige situatie. Aangekomen bij de bakker, zag ik twee glimmende rakkers liggen in de etalage. Nog niet op de hoogte van de reden voor het veranderen van de naam, vroeg ik de dame op leeftijd achter al het lekkers waarom de naam moorkop veranderd zou moeten worden.

Ze schudde haar hoofd, liet haar bakkers-glimlach zakken, en keek bedroefd naar de lekkernijen op het bovenste plankje in de toonbank. “Het zou racistisch zijn. Moorkop zou verwijzen naar de ‘Moren’, mensen uit de middeleeuwen met een getint uiterlijk”. Hoewel ze nog even verder ging, zal ik het hele verhaal wat zo op Wikipedia geplaatst zou kunnen worden besparen. Ze vervolgde haar beredenering met zang: “Moriaantje zo zwart als roet, ging ‘ns wandelen zonder hoed…”. Voor ik er erg in had, zong ik de daarop volgende regels met haar mee.

Ik stond perplex: had ik nu zelf het onderwerp van racisme aangesneden? Ben ik zelf ook aanstichter van deze discussie door er naar te vragen bij de bakker, zodat ik het anderen ook weer uit kan leggen over het waarom. Ik besloot te vragen naar haar mening, waarop een antwoord kwam zoals ik deze tegenwoordig wel vaker om de oren geslingerd krijg: “Nederland is he-le-maal gek geworden”. 

Met een halfje bruin onder mijn armen kwam ik al snel tot een conclusie. Als Nieuwkoper kunnen we ons beter druk maken om Bakker Teun van Leeuwen die geen banket meer verkoopt vanaf maart, dan de benaming hiervan!

Door: B. Blok

Ook een column aanleveren? Dat kan! Stuur je verhaal op naar de redactie en wie weet staat jouw column straks in de schijnwerpers.