In de natuur wordt de taak van vader op geheel verschillende wijzen vormgegeven. Er zijn vaders die er alles voor geven, neem nou zwanen. En er zijn vaders die zich niets van hun kinderen aantrekken, de eend is zo’n geval. Het kan nog erger als we aan beren denken bijvoorbeeld. Deze vaders schuwen het niet om hun eigen nageslacht op te eten.

Gelukkig hebben we als mens de gave om ‘te houden van’. Hoewel? Als ik de tv aanzet en ik zie hoe we wereldwijd met kinderen omgaan, draait m’n maag ook om. Je hebt dus vaders en verwekkers. Laatst zag ik een meerkoet in al zijn felheid zijn kinderen beschermen om vervolgens de kuikens van een eend af te maken. De harde wetten der natuur. Maar of hij nou vanuit zijn vaderrol handelde, betwijfel ik.

Ik denk terug aan mijn eigen vader, hij overleed alweer 31 jaar geleden. Hij was dus niet lang mijn vader, maar wat we samen hadden, was goed. Met recht een echte vader. Hij was in kleine dingen groot. Daar kan ik de rest van mijn leven mee verder. En ik? Ik doe mijn best en probeer het zo goed mogelijk te doen. Meer kun je niet.

John Pietersen

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in Noorden, een dorp pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied voelt hij zich als een vis in het water. Eén keer in de twee weken schrijft boswachter John een column voor De Nieuwkoper over zijn belevenissen en ervaringen in het Nieuwkoopse Plassengebied.

LEES OOK:
Column boswachter John: Kunst