Column boswachter John: Kwetsbaar

De gierzwaluw slaapt zelfs al vliegend. ©Ferry Siemensma

De vakantie draait op volle toeren. Althans voor ons. De natuur kent geen vakantie en gaat onverminderd voort, hetzij voorzichtig, naar het volgende seizoen.

Op bepaalde dagen kun je de herfst al een klein beetje ruiken, bijvoorbeeld na een regenbui. Sommige vogels staan op het punt om te vertrekken, anderen zijn al weg. De gierzwaluw bijvoorbeeld. Gierzwaluwen zijn maar drie maanden van het jaar in Nederland. Vandaar de naam ‘honderd-dagen-vogel’. Volgend jaar rond eind april zijn ze weer terug.

Hun instinct laat weten wanneer ze moeten gaan. In de tussentijd zullen ze vliegen. Ja, je leest het goed. Zelfs slapen doen ze op anderhalve kilometer hoogte. Geen vrijwillige keuze dus, ondanks een grote mate van vrijheid.

Wij kunnen dat wel, maar doen we het ook? Soms laten we anderen onze keuze bepalen. Dit in alle vrijheid. Soms zijn er momenten in je leven dat je echt geen keuze hebt en dat je dan maar op gevoel moet handelen. De toekomst wijst dan uit of het de juiste keuze was.

Als je in de natuur kwetsbaar bent als een kuiken is het verstandig om de aanwijzingen van het moederdier te volgen. Maar wat nu als je als mens kwetsbaar bent, wie kiest er dan voor jou? Vaak worden deze personen door de maatschappij in een positie gedwongen die helemaal niet zo leuk is. Afgedaan als lastig. Uitgesloten. Ik kan daar niet goed tegen. Alle leven heeft recht van leven. Zo blijft de mens en zijn omgeving kleurrijk.

John Pietersen
Boswachter John Pietersen

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in Noorden, een dorp pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied voelt hij zich als een vis in het water. Eén keer in de twee weken schrijft boswachter John een column voor De Nieuwkoper over zijn belevenissen en ervaringen in het Nieuwkoopse Plassengebied.

LEES OOK:
Column boswachter John: De Haeck


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?