De natuur kent geen kerstversiering. Heel af en toe een witte kerst. Dat valt niet te overtreffen. Bij kerst denk ik nog vaak aan het logeren bij oma op het Zuideinde. De nepkerstboom nog compleet met verlichting en ballen onder de vuilniszak vandaan, stekker in het stopcontact, klaar!

Ooit vertrokken we samen met de bus naar de Dorpsstraat in Nieuwkoop. Bij de toenmalige winkel van Bosma kochten we drie enorme kerstballen voor aan de lamp in het grote huis aan het Zuideinde. Donker in de kamer, het tikken van de klok. Ik sliep op de bank en oma in de uitgebroken bedstee. Net voor het slapen gaan, vielen ze stuk voor stuk naar beneden. “Nou dat hebben we weer gehad,” zei ze lachend, “we halen wel nieuwe.”

De feestdagen benadrukken situaties. Dan maar niet, of juist wel? Dan hebben we het maar gehad… Je kunt niet verdrietig zijn zonder jezelf toestemming te geven. Duisternis uit het verleden mag niet blijven heersen. Licht is wat we nodig hebben. Het licht van de sterren is slechts een herinnering, lichtjaren onderweg en duizenden jaren oud. Toch is het prachtig om naar te kijken en te bewonderen.

“De tijd van licht en vrede”

Het is een rare tijd op het moment. We zitten wederom in een lockdown. Alles lijkt donker en uitzichtloos. Een aantal weken geleden deed ik examen om geweldsmiddelen te gaan dragen. Dat schijnt helaas nodig te zijn tegenwoordig. Juist in de kersttijd krijg ik ze uitgereikt. De tijd van licht en vrede. Een dubbele gedachte voor mij.

Maar is dan alles zwart? Welnee, er is nog zoveel moois te zien in de omgeving waar we mogen wonen en deze moeilijke periode gaat voorbij. Jij zelf kan er een draai en invulling aan geven. Blijf vooral gezond! Geniet van de kerst op je eigen manier en leef naar de volgende toe!

Vanuit Noorden wens ik iedereen mooie en zinvolle kerstdagen toe.

John Pietersen

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in Noorden, een dorp pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied voelt hij zich als een vis in het water. Eén keer in de twee weken schrijft boswachter John een column voor De Nieuwkoper over zijn belevenissen en ervaringen in het Nieuwkoopse Plassengebied.

LEES OOK:
Column boswachter John: Sint