Lusthof De Haeck in Woerdense Verlaat. ©Natuurmonumenten – Jan Kriek

Af en toe loop ik een rondje door Lusthof De Haeck. Al wandelend denk ik dan na over de vraag ‘Wie waren wij en wie zijn we nu?’

Ik loop over het slingerende wandelpad tussen bomen en varens. Het levenspad is ook nooit recht, een avonturentocht vol gebeurtenissen. Een windhoos die jaren geleden over het gebied trok, beschadigde vele bomen. De littekens zijn nog duidelijk zichtbaar en zullen nooit helemaal verdwijnen. Dit biedt echter wel nieuwe mogelijkheden die voorheen niet voorstelbaar en aan de orde waren.

Wij zijn eigenlijk net als die bomen. Mensen zoeken, beleven en laten herinneringen achter in het Lusthof. Vertrouwen vele gedachten en al wat dierbaar is toe aan de natuur. In zichzelf gekeerd, opgaand in herinnering en de omgeving. Een plek om terug te keren.

Ik loop over één van de karakteristieke bruggen. De oude leuningen worden momenteel vervangen. Een brug tussen oud en nieuw leven. Allebei noodzakelijk en mooi. Achterlaten en vooruit denken. Het regent zacht. Tranen van de natuur die laten leven. Leven… in alle facetten. De waterlelies staan in volle bloei, zonzoekers. Toch zal de winter ze komen halen. Het voorjaar, een nieuw begin, brengt ze terug. Ieder eind is een nieuw begin.

Wij zijn de geesten van de toekomst. Degenen aan wie misschien ooit in Het Lusthof gedacht gaat worden. Dat hoort bij de cirkel van het leven en dat is goed zo…

John Pietersen
Boswachter John Pietersen

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in Noorden, een dorp pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied voelt hij zich als een vis in het water. Eén keer in de twee weken schrijft boswachter John een column voor De Nieuwkoper over zijn belevenissen en ervaringen in het Nieuwkoopse Plassengebied.

LEES OOK:
Column boswachter John: Zomer