Op het AD is te lezen dat gemeenten in het Groene Hart niet van plan zijn om het aangeboden huishoudelijk afval te gaan nascheiden. Het kost geld om naar een ander systeem over te stappen aldus een woordvoerder van de gemeente Nieuwkoop.
We moeten het dus blijven doen met een groene, oranje, blauwe en groene container, aangevuld met ritjes naar de glasbak en het gemeentelijk milieustation in Nieuwveen.

Zo’n vijftig Nederlandse gemeenten zijn afgestapt van een strikte afvalscheiding. Daar mogen plastic, metaal en drinkpakken bij het restafval gegooid kunnen worden. In een later stadium wordt dit dan machinaal gescheiden.In het Groene Hart wordt getwijfeld over de effectiviteit van nascheiding, bovendien is dit duurder dan bronscheiding is de mening van veel gemeenten waaronder Waddinxveen.
De gemeente Kaag en Braassem geeft aan dat niet duidelijk is of nascheiding tot een kostenbesparing leidt: daarvoor spelen te veel factoren binnen het proces een rol.
Vraag blijft wat beter is voor het milieu, bron- of nascheiding? Nascheiding is een beetje beter, aldus Milieu Centraal in het AD. Vooral wat betreft de zuiverheid van soorten plastic. Verschillende soorten door elkaar zijn vervuilend maar kunnen machinaal goed gescheiden worden. Bronscheiding zorgt er daarentegen voor dat er minder restafval en viezigheid vastplakt aan het plastic, waardoor meer plastic geschikt is voor recycling.