Bram Koese: de man achter de kruizen langs de Ziende

Een knobbelzwaan steekt de Ziendeweg over. ©Bram Koese

Langs de Ziendeweg tussen Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop stonden gistermorgen 642 witte kruizen. Op poëtische wijze vroegen Bram Koese en andere initiatiefnemers hiermee aandacht voor de vele verkeersslachtoffers langs deze weg. Ieder kruis staat voor een dier dat het afgelopen jaar werd overreden op de vier kilometer lange weg. De Ziendeweg loopt pal langs natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen en wordt mogelijk verbreed.

LEES OOK:
Kruizen van dode dieren langs De Ziende

Bram Koese tijdens onderzoek in de Nieuwkoopse Plassen. ©Aangeleverd

Bram Koese licht de actie toe: “We willen laten zien hoe omvangrijk het probleem is. Ook willen we de knelpunten voor de verschillende diersoorten in beeld brengen. Zo zie je bijvoorbeeld dat hazen structureel worden overreden nabij de enige brug die twee polders met elkaar verbindt, terwijl ganzen en watervogels juist oversteken waar waterwegen op de weg uitkomen.”

Het aantal van 642 kruizen komt overeen met het totaal aantal dieren dat in één jaar, 2020, is geteld, maar er worden ook slachtoffers van voor en na 2020 herdacht. Ieder kruis verwijst met naam en vinddatum naar een dier dat hier werd doodgereden. Op elk kruis is een QR-code aangebracht met een link naar de foto van het slachtoffer op waarneming.nl, een landelijke database met natuurwaarnemingen, waaronder verkeersslachtoffers.  

Onder de slachtoffers bevinden zich 35 zoogdieren, 90 vogels en 515 amfibieën, waaronder zeldzame en beschermde soorten, zoals bunzing, bosuil, heikikker, hermelijn, rugstreeppad en wezel. “Vermoedelijk is het nog maar het topje van de ijsberg, aangezien slechts op een beperkt aantal dagen geteld is. Omgerekend naar het aantal teldagen vallen er gemiddeld vier slachtoffers per dag.”

Leven voor een leven
Eén van de geplaatste kruizen. ©Bram Koese

De kruizen zijn gemaakt van vers hout van lokale knotwilgen met een laagje kalk. “Als ze langs de weg zouden blijven staan, kunnen de kruizen uitgroeien tot nieuwe knotwilgen en daarmee ‘een leven voor een leven’ symboliseren.”

De actie komt op een moment dat de toekomst van de weg ter discussie staat. Afgelopen jaar heeft de gemeente Alphen aan de Rijn een verkeersstudie laten uitvoeren. Hoewel afsluiting voor doorgaand auto(sluip)verkeer door de gemeente wordt overwogen, wordt ook nagedacht over uitbreiding van het wegennet in de vorm van een parallel fietspad. “De bewoners denken dat een dergelijke dubbele rijweg rampzalig zal uitpakken voor de oversteekbaarheid van de weg en het leven en landschap langs één van de meest bijzondere natuurgebieden van Zuid-Holland.”


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?


5 reacties op “Bram Koese: de man achter de kruizen langs de Ziende”

 1. Als de actie klaar is moet je ook je rommel opruimen. Alle paaltjes (642stuks) liggen in de kant bij de kano oversteek en bij het hek van de Slingerkamp. Wie gaat dit opruimen? Vuilstort is volgens mij strafbaar Selectieve natuurliefhebbers zijn dit, want dit bevordert de natuur ook niet.
  #beetjejammerdit #kanooversteekplaats #maarookhekslingerkamp #642paaltjesindekantgegooid

  1. De bedoeling was dat de kruizen langs de weg zouden blijven staan voor een tijdje. Hier moesten ze echter verwijderd worden van de politie. Ze hebben daardoor tijdelijk een andere plek gekregen bij het hek zodat ze toch nog een tijd zichtbaar en scanbaar blijven. Komende tijd worden ze geleidelijk opgeruimd. Er is overigens alleen natuurlijk materiaal gebruikt bij de vervaardiging, dus van vervuiling is in de tussentijd geen spraken. De huidige situatie is in overeenstemming met Natuurmonumenten.

 2. Mooie daad met hart voor onze dieren!
  Mensen die hierbij een probleem kunnen bedenken,willen graag gelijk hebben en hun verantwoordelijkheid liever niet nemen.
  ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

 3. Goed gedaan
  Mensen hebben geen geduld, zien de mooie natuur en de overstekende dieren niet.
  Als wilt racen, zoek dan andere route.
  Dit is een prachtige weg die je in alle rust moet nemen, ook elkaar met gepaste snelheid laten passeren s.v.p.
  Een dankbare gebruiker van dit prachtige weggetje…..

 4. Het is dan ook hoog tijd om deze weg af te sluiten voor doorgaand verkeer. Reconstructie met een maximum snelheid van 30 lijkt me een optie. Kunnen ook fietsers genieten van deze prachtige omgeving. Hopelijk spaart het ook veel dierenlevens.

Comments are closed.