Zo hé, dat was schrikken. Ik reed op een rustig landweggetje, net buiten Nieuwkoop, toen ik opeens een raar geluid hoorde. Ik remde af om te kunnen stoppen en te kijken wat er aan de hand was. En alhoewel ik wel enigszins remde, het ging in een soort van slow motion.

Ik wist mijn auto, een Clio’tje op leeftijd, aan de kant van de weg te zetten, moest even bijkomen van de schrik en besloot toen onder de motorkap te kijken. Zonder enige deskundigheid, auto’s zijn mij onbekend, wierp ik een serieuze blik naar die zwarte olieachtige onderdelen rond de motor. Natuurlijk zag ik niks. Maar geen haar op mijn hoofd dat ik met deze enge auto verder zou rijden.

Ik belde de Wegenwacht. Na een half uur kwam de man ter plaatse. Ik legde hem uit dat ik een soort ‘Ieee’ hoorde als ik remde, als een soort van ijzer op ijzer. Voor de man was het direct duidelijk, de remblokjes waren weg gesleten, ik hoorde inderdaad ijzer op ijzer; een restantje remblok op de remschijf. Hij raadde me aan heel rustig naar een garage te rijden of naar huis te gaan en daar de garage te bellen.

Slakkengang

Ik besloot naar huis te gaan. Met een slakkengangetje. Mijn vrouw lachte me uit toen ik over het voorval vertelde. “Als je nou eens een goede en vooral nieuwe auto zou kopen. En dan ook graag een auto waar we met het hele gezin prettig in kunnen zitten.”

Ik ging in het verweer: “Weet je wat een nieuwe auto kost?” Maar mijn vrouw, ze had zich blijkbaar voorbereid, inschattend dat dit moment er aan zat te komen, had haar antwoord klaar. “Kijk eens op elektrischeautolease.nl, daar hebben ze populaire elektrische SUV’s op een rij gezet, super overzichtelijk. Daar kun je leasen dus ben je niet in één keer megaveel geld kwijt. En een elektrische auto moet jou toch ook aanspreken.”

Verrast

Ik was verrast over haar deskundigheid. Ze had zich echt voorbereid. Maar omdat ik inzag dat ze gelijk had – er moest echt een nieuwe auto komen – besloot ik te bekijken wat de voordelen zijn van elektrisch rijden. In een artikel las ik dat het goed voor het milieu is en dat je met een elektrische auto je ecologische voetafdruk kan verkleinen. Ik pak de auto niet zo vaak, wat op de fiets kan, doe ik op de fiets; goed voor lijf, ledenen en het milieu, dus dat is absoluut een pré. Geen wegenbelasting, las ik ook. En geen aanschafbelasting. Mooi! Elektrisch rijden is goedkoper’ klinkt ook goed. Zeker in deze tijd waarin de benzineprijzen door het dak knallen. Ook zag ik dat er voor de aanschaf van een elektrische auto subsidie aan te vragen is, in ieder geval in de vorm van de vrijstelling van BPM. Interessant.

Nu wonen wij in Nieuwkoop, ik had geen idee of ik, als we een elektrische auto zouden aanschaffen, een laadpaal in de buurt heb. Maar de gemeente Nieuwkoop staat er helemaal niet zo slecht voor, zag ik.

Elektrische SUV

Wat zei mijn vrouw ook weer? Oh ja, ik moest even kijken naar een lijstje met populaire elektrische SUV’s. Ik grinnikte. Dat mijn vrouw een gezinsauto wilde, wist ik, maar dat zij voor een SUV zou gaan… Ik vond de website snel. En weer werd ik verrast. Ik kon mijn voorkeuren aangeven en de website filterde de voor ons meest geschikte elektrische SUV eruit.

Als kleine jongen had ik die grote beren op de weg altijd enorm indrukwekkend gevonden. En nu stond ik op het punt om zo’n beer voor mijzelf aan te schaffen. Nota bene op aanraden van mijn vrouw. Wow, na tien jaar huwelijk kan ze mij dus nog altijd verrassen.