Op Nieuwkoop Nieuws is te lezen dat, anders als wellicht gedacht senioren minder vaak slachtoffer zijn van een misdrijf dan andere leeftijdsgroepen. Toch voelen veel ouderen zich regelmatig onveilig. Bart Overdijkink is aspirant agent aan de politieacademie. Hij loopt stage bij politieteam Nieuwkoop-Kaag en Braassem en wil senioren nog meer veiligheid bieden. Dat legt hij tijdens bijeenkomsten in diverse kernen uit.
Omdat de bijeenkomsten pas later dit jaar op de agenda staan, heeft Bart alvast wat tips. Bij velen al bekend maar op de één of andere manier blijven mensen erin trappen getuige het feit dat binnen de gemeente Nieuwkoop zijn dit jaar al 44 gevallen van fraude zijn gemeld.
- Beperk financiële schade. Voorkom dat een oplichter grote bedragen van de bankrekening kan halen. Geld dat niet direct nodig is, overboeken naar een spaarrekening. Als men daarnaast via de bank zorgt dat men niet onnodig (veel) ‘rood’ kan staan, wordt voorkomen dat criminelen grote bedragen kunnen bemachtigen.
- Pas op voor babbeltrucs. Oplichters lijken vaak betrouwbaar maar zijn dat niet. Ze komen aan de deur, bellen op of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of vragen of hun kind naar het toilet mag.
- Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting.
- Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand zegt namens een instantie of bedrijf te komen.
- Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis. Vraag hen later terug te komen en bel naar de betreffende instantie om hun verzoek te controleren.
- Geef nooit pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar niet naar.
- Bewaar altijd pinpas en pincode apart.
- Laat geen onbekenden binnen.
Wanneer men het niet vertrouwt, bel dan 112. Voorheen mocht dit alleen bij levensbedreigende zaken. Tegenwoordig mag men ook bij acute momenten van oplichting 112 bellen.