Van de 48 nieuwe sociale huurwoningen aan het Weteringplein in Nieuwveen zijn er 38 voorlopig toegewezen aan mensen die nu al in Nieuwveen wonen. Woningstichting Nieuwkoop (WSN), verhuurder van de appartementen, en de gemeente Nieuwkoop hebben afspraken gemaakt over het toewijzen hiervan.

Wethouder Ines de Ridder vindt het fijn om zo veel lokale woningzoekenden blij te kunnen maken en goed om te zien dat de gemaakte afspraken uitpakken zoals bedoeld. Starters kunnen bij familie en vrienden in de buurt wonen en senioren blijven in hun vertrouwde omgeving, alleen in een woning die beter bij hen past.

“De potentiële huurders zijn heel blij dat er nu ook in de kern Nieuwveen nieuw aanbod van huurwoningen is. Er was enorm veel belangstelling en de reacties zijn heel positief. We hebben meer dan duizend inschrijvingen ontvangen. Uiteraard ook van mensen buiten de kern”, laat Caroline Nolet, directeur-bestuurder van WSN weten. “Het is vrij uniek wat wij hier doen. De woningen zijn er nog niet, maar we selecteren wel alvast de huurders. Ook zij vinden het leuk om de woning gebouwd te zien worden. Ze kunnen meedenken over het sanitair, de keuken en bijvoorbeeld zelf tegels uitzoeken. De jongeren reageren heel enthousiast en slagvaardig. Ze weten precies wat ze willen. We zien dat de senioren heel enthousiast zijn over de locatie en de uitstraling van het appartement. Ze hebben over het algemeen iets meer bedenktijd nodig. Ze hebben ook een andere uitgangspositie en laten tenslotte een andere woning achter.”

De Ridder: “Het is een mooi project dat al in een vroeg stadium tot stand is gekomen in nauwe samenwerking met inwoners en woningzoekenden. Zij hebben kunnen meedenken over allerlei zaken. Zo is onder andere de wens voor het dorpsplein naar voren gekomen. Ook over plaats, vorm, hoogte en uitstraling van de gebouwen is meegedacht evenals over de inrichting van het openbaar terrein, inclusief het behoud van de monumentale boom. Dit is een goed voorbeeld van de samenwerking”.

De overige tien appartementen waren in eerste instantie bestemd voor cliënten van Ipse de Bruggen. Maar nadat Ipse zich had teruggetrokken, zijn deze half maart alsnog via Huren in Holland Rijnland aangeboden. Wederom is er een eerste voorkeur voor toewijzing aan mensen uit Nieuwveen. In twee dagen tijd kwamen daar 490 reacties op, terwijl de reactietermijn nog niet eens verstrekenen was.