Doordat bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) nog jaren na het aflossen van een schuld informatie hierover beschikbaar is, komen vele duizenden mensen in de problemen. De Autoriteit Persoonsgegevens pleit er daarom voor dat alle gegevens gewist worden zodra iemand schuldenvrij is.


Het BKR registreert problemen met de aflossing van schulden: degenen die dit betreft krijgen een zogenaamde ‘negatieve BKR registratie’. Deze blijft nog vijf jaar na het volledig afbetalen van de schuld zichtbaar, waardoor het afsluiten van een lening of hypotheek nagenoeg onmogelijk wordt.
‘Dat levert idiote situaties op’ zegt bestuurder Katja Mur van privacywaakhond AP in het AD. ‘Dat je bijvoorbeeld jaren geleden een Playstation te laat hebt afbetaald, er een incassobureau was ingeschakeld en dat je daardoor nu geen hypotheek krijgt. Dat moet niet kunnen volgens ons. Dan zijn alle verhoudingen zoek.
Als je alles hebt afbetaald houdt het BKR nog vijf jaar alle data in hun bestanden. De Autoriteit Persoonsgegevens is van mening dat het BKR niets hoeft bij te houden als je schulden netjes hebt afbetaald’. aldus Mur.
De wetgever moet volgens de AP beter vastleggen onder welke voorwaarden het BKR een negatieve registratie mag aanhouden. Volgens Katja Mur moet er sprake zijn van hoge bedragen en stelselmatige betalingsachterstanden. ‘Iemand die in een schuldsaneringstraject is beland en daar netjes is uitgekomen, hoeft daar niet jaren door achtervolgd te worden.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *