In de Kaleidoskoop in Nieuwkoop houdt de Blue Heart organisatie op zaterdag 10 juni een benefietbijeenkomst. Stand up for Sudan is bedoeld voor de ernstige oorlogssituatie in Soedan.

Soedan gaat gebukt onder toenemende spanningen tussen het regeringsleger en de paramilitaire groep RSF (Rapid Support Forces). Die spanningen zijn nu tot uiting gekomen, het leger en de RSF bevechten elkaar met zware wapens. Er zijn al vele honderden doden gevallen en tienduizenden inwoners zijn op de vlucht geslagen. Een oorlogssituatie die te weinig aandacht krijgt vindt de Blue Heart organisatie.

Schrijnende situatie in Soedan

Riham Salah van Stichting Blue Heart vertelt: “De mensen vluchten voor het oorlogsgeweld. Veel mensen gaan noordwaarts in de hoop Egypte te kunnen bereiken. Vanuit Khartoem is dat een reis van zo’n duizend kilometer over de weg. Maar het is moeilijk om een plekje op de bus te bemachtigen, en wie daar toch in slaagt, moet vaak veel geld betalen. Daarnaast is de Soedanese zomer begonnen en is het daar verzengend heet. De dagtemperatuur bedraagt soms wel 45 graden Celsius. Wie een airco heeft, heeft geluk. Ook al is er niet altijd elektriciteit. En dat is vooral een probleem voor de watervoorziening. In Khartoem is de elektriciteit vrijwel helemaal uitgevallen, maar die is nodig om drinkbaar water op te pompen. Er is dus een groot tekort. Water kopen is ook geen optie, want de meeste winkels zijn leeggeplunderd of gesloten. Het weinige water dat er is, kost heel veel geld.” 

De Blue Heart organisatie houdt daarom een benefietavond op zaterdag 10 juni. In de Kaleidoskoop wordt in twee korte presentaties uitgelegd wat er aan de hand is in Soedan en de Blue Heart organisatie zal zichzelf presenteren. De bekende Soedenese zanger Mo Ali zal met zijn band voor de muzikale omlijsting zorgen. Mo Ali is een Soedanese artiest, die veel vergeleken wordt met reggaekunstenaar Bob Marley. 

Het is een gratis toegankelijke bijeenkomst, maar uiteraard rekent men op gulle gaven om daarmee het leed in Soedan enigszins te kunnen verzachten.