Baltsende kieviten en grutto’s terug in weidevogelreservaat Bovenlanden

Eric Brandes postte op Facebook een filmpje van De Bovenlanden, een weidevogelreservaat van Natuurmonumenten bij Woerdense Verlaat. Hij schrijft erbij: “Volop baltsende en nestkuiltjes draaiende kieviten. Ook de grutto’s zijn terug.”

De Bovenlanden is een gebied op de grens van de provincies Utrecht en Zuid-Holland. Het gebied is ongeveer 470 hectare groot waarvan 110 hectare in  Woerdense Verlaat ligt. De Bovenlanden vormt een belangrijke schakel tussen de Nieuwkoopse Plassen, de Vinkeveense Plassen, Botshol en de Vechtplassen.

De afgelopen jaren is gewerkt aan de herinrichting van het gebied. Agrarisch weidelandschap is omgevormd naar een gevarieerd landschap met nat schraalgrasland, bloemrijk grasland, rietland en weidevogelgrasland. Door deze herinrichting hopen Natuurmonumenten en gemeente Nieuwkoop de terugkeer van bijzondere plant- en diersoorten te realiseren. Natuurmonumenten beheert het gebied en houdt zo zicht op de ontwikkeling van alle planten en dieren in De Bovenlanden.

Eric Brandes 

Eric Brandes woont in Noorden en is vrijwilliger bij Natuurmonumenten, vrijwilliger bij Floron – een landelijke organisatie op het gebied van inheemse planten – én bloemenambassadeur van Natuurmonumenten waarmee hij inheemse wilde bloemen promoot. De Nieuwkoper gaat geregeld foto’s en video’s van deze Noordenaar delen om te laten zien hoe mooi de natuur in de gemeente is.

Lees ook: Kijk live naar lepelaarkolonie in Nieuwkoopse plassen


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?