Zaterdag was ik in Nieuwkoop om, samen met mijn moeder, de welbekende Postcodeloterijkaart bij de Appie te verzilveren. Ik viel met mijn neus midden in de Sintintocht-boter.

Zoals dat inmiddels in mijn systeem zit, pak ik op zulke momenten direct mijn telefoon voor foto’s en een video. Leuk voor een stukkie op De Nieuwkoper.

Vlak voor ik was vertrokken vanaf huis had ik al een adrenalinestoot gekregen toen ik, terwijl ik aan het werk was, op de achtergrond de landelijke Sintintocht had aanstaan en ik Dieuwertje plotseling “Gemeente Nieuwkoop” hoorde zeggen. De burgemeester en Jetze Plat op de landelijke tv, dat moest natuurlijk met de lezers van De Nieuwkoper gedeeld worden. Gevolg, ik was te laat bij mijn moeder.

Op het Reghthuysplein was het lekker druk, overal pieten, vanuit de muziekwagen kwam vrolijke muziek en op het moment dat ik er was, stond burgemeester Robbert-Jan van Duijn met Sinterklaas op het bordes voor het Reghthuys. Het miezerde, maar de sfeer was feestelijk.

Na het ‘Dag Sinterklaasje’ en een kort praatje met de burgemeester over zijn televisieoptreden, zochten mijn moeder en ik onze boodschappen bij elkaar en gingen richting huis. Maar niet voor we langs waren geweest op Hoeve Rijlaarsdam. Daar werd zaterdag de nieuwe winterexpositie geopend en ik was uitgenodigd even langs te komen. Met een toegezegde warme chocomel in het vooruitzicht stapten we de hoeve binnen.

Een kunstenaar was in gesprek met bezoekers, een andere kunstenaar was aan het werk. In het midden van de grote ruimte een flinke kerstboom. “Er hadden er nog veel moeten staan, maar helaas is de zending vertraagd”, vertelde Roos Rijlaarsdam ons. “Dan moeten we nog eens terugkomen”, reageerde mijn moeder.

De winterexpo beslaat de volledige benedenverdieping. Zeer uiteenlopend werk, veelal realistisch, waarbij je van heel dichtbij moet kijken om te geloven dat het echt geen foto is.

Zo gaat dat soms met mijn werk. Ik weet eigenlijk nooit waar ik tegenaan loop. Maar dat maakt het juist zo vreselijk leuk.

anke@nieuwkoper.nl