Samen met ondernemers op bedrijventerrein Bovenland/Leidsche Vaart en uit de omliggende glastuinbouw maatwerkgebieden zijn mogelijke kansrijke opties voor energiebesparing, opwek, uitwisseling, opslag en gebruik van elektriciteit en warmte onderzocht aldus Nieuwkoop Nieuws.

Zo bleek bijvoorbeeld een warmtenet tussen relevante bedrijven niet haalbaar, maar een slimme combinatie tussen twee tuinbouwbedrijven wel. De door de hoge energieprijzen in de problemen gekomen Kas-Zonder-Gas kon daardoor een doorstart maken.

De grote brand op bedrijventerrein Bovenland (juni 2023), was rampzalig voor vele ondernemers en gooide ook roet in het eten van het onderzoek. Alle data met betrekking tot mogelijk gebruik van de grote hoeveelheid restwarmte van TN-plastics was onbruikbaar.
In een later stadium bleek de brand ook nieuwe en bijzondere kansen te bieden: door herbouw bij en samenwerking met een glastuinbouwbedrijf met een goed matchend energieprofiel. Dit maakt een goed haalbaar energiesysteem mogelijk met veel energiebesparing en dito lagere CO2- uitstoot. Dit vormt de basis voor doorontwikkeling naar 100% aardgasloos en energieneutraal.
In september bespreekt de Nieuwkoopse gemeenteraad hoe zij aankijkt tegen herbouw van TN-plastics in het maatwerkgebied glastuinbouw, met als doel deze verduurzamingsslag mogelijk te maken.

Op de kaarten van Liander is het netvlak in Ter Aar als congestiegebied aangeduid. Samen met Liander en met ondernemers die beschikken over flexibel in te zetten opregel- en afregelvermogen zijn de mogelijkheden van congestiemanagement uitgebreid onderzocht. Het bleek dat in het gebied voldoende flexibel vermogen staat opgesteld om in potentie alle congestie op te lossen, alsmede nog extra ruimte op het net vrij te spelen.
Liander had daarom ingezet op een pilot om dit met congestiemanagement aan te pakken. Helaas bleek bij het verdere onderzoek dat er een spanningsprobleem zit in dit netvlak. De oorzaak daarvan moet Liander eerst onderzoeken en oplossen, voordat congestiemanagement mogelijk is. Ligt het probleem aan de netstructuur dan is Liander hier naar verwachting enkele jaren mee bezig.

Het onderzoeksproject kan gezien worden als een eerste verkenning naar en realisering van haalbare slimme gebiedsenergiesystemen. Hiermee zou een opstap naar verdere verduurzaming in het energietransitieproces richting 2030 en 2050 gemaakt kunnen worden.

.