Wapen van Nieuwkoop

Het wapen van Nieuwkoop is een gebroken rad. Het gebroken rad of gebroken wiel is te zien op de vlag van Nieuwkoop. Zowel op de nieuwe als op de oudere versies. Er gaan veel geruchten ten ronde over de betekenis van het wapen van Nieuwkoop. In dit kennisbank artikel duiken we dieper in op het wapen van Nieuwkoop en het ontstaan hiervan.

Wapen van Nieuwkoop is een gebroken wiel

Wie het huidige wapen van Nieuwkoop ziet zal al snel vragen: waarom ontbreekt er een gedeelte van het wiel? Aan de rechterzijde van het rad ontbreekt namelijk een gedeelte van het rad. Het wapen van Nieuwkoop werd voor het eerst rond de 18e eeuw gevoerd. Het ontstaan van het wapen is niet precies bekent, maar velen denken dat een een groep mensen gestrand was in de omgeving: een karrenwiel was kapotgegaan, waardoor ze niet meer verder konden. Een daarvan zou ene Johan de Bruyn zijn.

Tweede wapen in 2006

Op 13 december 2006 was het tijd voor een nieuw wapen. Vanwege het fuseren van meerdere gemeentes, zou het wapen een samenvoeging worden van de wapens van diverse kernen. Echter kon het nieuwe wapen nooit alle wapens van alle dertien kernen kunnen bevatten: dit zou teveel zijn. Er is destijds besloten om daarom alleen de belangrijkste kenmerken uit verschillende wapens te gebruiken. Dit werd voorgesteld door de Hoge Raad van Adel.

Het wapen van Nieuwkoop zoals we dat nu kennen is gevierendeeld: het wapen is opgedeeld in vier gelijke stukken met vier aparte wapens. Net als bij de vlag van Nieuwkoop is er sprake van de volgende elementen:

  • Gebroken rad
  • Tweekoppige adelaar
  • Staande vos
  • Achtpuntige ster

Waar het wapen wel verschilt van de Nieuwkoopse vlag is dat rechtsonder ook een bellenstang te zien is.