Vlag van Nieuwkoop

De vlag van Nieuwkoop is een herkenbare vlag: de geel- en roodgekleurde vlag kom je veel tegen op het water, op gevels van Nieuwkoopse huizen en bij openbare ruimtes. De vlag van Nieuwkoop is ontstaan uit wapens van meerdere gemeentes die destijds opgenomen zijn in de gemeente Nieuwkoop. Door deze fusie bestaat de Nieuwkoopse vlag eigenlijk uit vier verschillende elementen.

Nieuwkoopse vlag bestaat uit vier elementen

vlag van nieuwkoop
De vlag van Nieuwkoop. © Vlaggenclub/Bol.com

De vlag van Nieuwkoop bestaat uit vier verschillende elementen. Zo is het wapen van Nieuwkoop, Zevenhoven, Ter Aar en van Nieuwveen terug te zien op de vlag. Welke elementen dit zijn per kern? We zetten ze op een rij:

  1. Gebroken wiel: Nieuwkoop (linksboven)
  2. Adelaar met twee koppen: Zevenhoven (rechtsboven)
  3. Vos: Ter Aar (linksonder)
  4. Achtpuntige ster: Nieuwveen/Liemeer (rechtsonder)

De vlag is op 6 november 2008 voor het laatst aangepast. In een gemeenteraadsvergadering werd besloten om de vlag te aan te nemen. De vlag is ontworpen door Gert-Jan Pieterse.

Vlag van Nieuwkoop was eerst anders

De Nieuwkoopse vlag zag er eerst anders uit: van 1973 tot 2007 was de vlag van Nieuwkoop geheel in het rood uitgevoerd. Hoewel ook hier het gele gebroken rad in het geel afgebeeld was, was deze ook voorzien van drie kruizen: twee links van het rad en eentje rechts.

Waar wordt de vlag gebruikt?

De vlag wordt net als veel anderen vlaggen gebruikt op schepen en boten die rondvaren op de Nieuwkoopse Plassen. Echter wordt de vlag ook gehesen bij het gemeentehuis in Nieuwveen en is de vlag ook te zien op diverse openbare ruimtes. De vlag zelf aanschaffen? Dat kan eventueel hier.