Bij de ambulancedienst Hollands-Midden, die ook de gemeente Nieuwkoop bedient, wordt het in de loop van volgend jaar mogelijk dat zorgverleners in het ziekenhuis op afstand meekijken met het ambulancepersoneel en hen inden nodig ondersteunen. Om de mensen zo snel en adequaat mogelijk te kunnen helpen wordt steeds meer mogelijk.

De druk op het ambulancepersoneel neemt al jaren toe: om hun soms levensreddende werk naar behoren te kunnen blijven doen is men constant op zoek naar innovatie. In dit kader wordt er nauw samen gewerkt met de regionale ziekenhuizen met als doel het ambulancepersoneel te ondersteunen bij het beoordelen van patiënten.
Om dit te bewerkstelligen zal er in de toekomst in de ambulances via een beveiligde videoverbinding contact mogelijk zijn met een medisch specialist die zich niet op de locatie van het medisch incident bevindt.
Deze ontwikkeling is van groot belang gezien het feit dat men verwacht het aantal ambulanceritten de komende jaren met ongeveer een derde zal toenemen. Een vakkundige triage (Smart Triage) wordt steeds belangrijker. Het zou er zo maar toe kunnen leiden dat patiënten na beoordeling niet meer naar het ziekenhuis vervoerd hoeven te worden.
Het LUMC, de Alrijne ziekenhuizen en het Groene Hart Ziekenhuis doen mee aan Smart Triage.

Veel van de ambulanceritten gaan naar mensen met pijn op de borst. Dit kan duiden op een hartinfarct maar in tachtig procent van de gevallen is dit niet het geval zegt Matthijs de Visser, plaatsvervangend medisch manager ambulancezorg van RAV HM tegen het AD. Met het project HARTc is in dit soort gevallen al enige ervaring opgedaan. Het aantal ritten naar het ziekenhuis is met een kwart afgenomen doordat een cardioloog de situatie mede beoordeelt.
Met het digitale platform Smart Triage kunnen beschikbare patiëntinformatie, vitale gegevens, een hartfilmpje en aanvullend onderzoek (zoals een vingerprik) live vanuit de ambulance worden ingezien door specialisten in het ziekenhuis. Deze vorm van triage biedt binnenkort ook de mogelijkheid voor een vice versa videoverbinding tussen de ambulance en het ziekenhuis. ‘De zorg begint in de ambulance en loopt naadloos over in het ziekenhuis’ aldus De Visser.

Smart Triage kan ook worden ingezet bij meldingen van acute neurologische klachten zoals een hersenbloeding of -infarct.. Een deel van genoemde klachten heeft een andere oorzaak. Met een videoverbinding kan een neuroloog tests uitvoeren en een nadere diagnose stellen.
Voorlopig zetten de ambulancedienst en de ziekenhuizen het platform Smart Triage in voor patiënten met neurologische of cardiologische klachten en voor kinderen met acute gezondheidsproblemen. De impact van een ambulancerit is voor een kind en zijn of haar ouders enorm. Dus als het medisch niet nodig is, blijft het patiëntje veilig thuis zegt Matthijs de Visser.

De bedoeling is dat volgend jaar met Smart Triage wordt begonnen. Wanneer blijkt dat er positieve resultaten worden geboekt, gaat men ook kijken naar andere groepen van patiënten en mogelijk naar andere instellingen, zoals de geestelijke gezondheidszorg.