Bert Post, kunstliefhebber, woonachtig in Noorden portretteerde voor ons de veelzijdige Ter Aarse kunstenares Ans Vianen.

In Woubrugge geeft zij nu schilderles aan ruim 80 leden van de Teken- en Schilderclub Jacobswoude in de Witte boerderij van de familie Lekkerkerker. Zij heeft dat overgenomen van de welbekende kunstenaar Ton Hendriks uit Rijnsaterwoude die dit jaar helaas is overleden. Zijn schilderijen waren regelmatig te zien in het Reghthuys in Nieuwkoop. Bijzonder is dat Ans haar kunstenaarsbestaan begonnen is bij Ton.

Het harde werken is beloond met een prachtige expositie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam waar ze op 53-jarige leeftijd afstudeerde. Dat bewijst dat een mens nooit te oud is om te leren en dat dromen waargemaakt kunnen worden als je eraan werkt.

Een van haar leukste projecten was: MARKANTE MENSEN, uit ons dorp. Zes tekenaars maakten schetsen van markante mensen uit deze omgeving die speciaal voor hen poseerden. De markante mensen mochten vertelden over hun leven. Ans zette dat om in tekst en zo ontstond een apart boek met prachtige tekeningen en heel aparte verhalen over het leven van deze markante mensen.

Langeraar heeft een vriendschapsband met het dorp Dobruska in Tsjechië. Tussen de dorpen vinden onder meer kunstuitwisselingen plaats tussen leerlingen van basisschool Aeresteijn en de kunstschool in Dobruska. Er is in een ver verleden al eens een expositie geweest tussen kunstenaars van beide plaatsen doch Ans vindt dat de tijd rijp is voor een nieuwe gezamenlijke expositie. Voorbereidingen zijn in een pril stadium en contacten zijn gelegd.

Wat natuurlijk in deze omgeving een geweldig project zou kunnen worden is om een Rosa Spier huis/ hospice voor zorg aan huis te ontwikkelingen waar Nieuwkopers uit de Kunst, Cultuur of daaraan gerelateerde Wetenschap hun vak kunnen blijven uitoefenen. Dit idee is voorafgaand aan de jaarlijkse cultuurborrel bij de cultuurcoach van de gemeente ingebracht.

Na haar afstuderen is Ans lid geworden van Pictura in Dordrecht. Pictura is gevestigd in een monumentaal pand aan de Voorstraat in Dordrecht. Het is de oudste nog werkende kunstenaarsvereniging van Nederland en viert dit jaar haar 250-jarig bestaan.
Reden waarom de Ledententoonstelling is uitgebreid met twee weekenden waarin kunstliefhebbers tijdens een stadswandeling kunst kunnen zien bij mensen thuis, in een café of werkplaats.
Het werk van Ans hangt in het weekend van 26/27 oktober in een huis aan de Steegoversloot 12, vlakbij de ledententoonstelling waar zij uiteraard ook aan meedoet en die nog tot 3 november te zien is.
In september heeft Ans overigens twee weken in het stadsklooster in Dordrecht gebivakkeerd om tijdens de experimentele weken bij Pictura onderzoek te doen naar het proces van het omzetten van figuratief werk naar abstracte kunst.
Het was een ervaring die haar terugvoerde naar de tijd van de ouderwetse jeugdherbergen met stapelbedden, vies sanitair en snurkgeluiden.
De tijden zijn wat dat betreft veranderd. De stapelbedden noem je nu pods. Ze zijn omkleed met een houten beschot en als je het gordijntje aan het voeteneind sluit, ben je aanbeland in je eigen kleine moderne bedstee.

Dit jaar alweer voor de 6e keer doet Ans mee met Inktober, een internationale tekenchallenge waarbij je jezelf een maand lang uitdaagt elke dag een tekening te maken aan de hand van een opgegeven woord.
Vervolgens plaats je de tekening op social media. Iedereen kan meedoen en er zijn geen kosten aan verbonden. Het blijft elke keer weer verrassend om te zien hoe fantasierijk de mensen zijn.
Gezien het bovenstaande kan je wel stellen dat je je nooit hoeft te vervelen als je eenmaal besmet bent met het kunstvirus. Een gezondere besmetting is nauwelijks voor te stellen.

2 Comments on “Onder de Loep: Ans Vianen”

  1. Ans,
    Houd dit virus vast.
    Een Bezig Bijtje ben je , net zo als je ouders met hun kruidenierswinkeltje toen in Zevenhoven ( heel toepasselijk ook de Bezige Bij)
    Ga zo door en laat ons verrassen.
    P.s mooie foto.

  2. Ha Bernadette,
    Bedankt voor je leuke reactie. Het virus dat kunst heet, is gelukkig niet meer uit mijn leven weg te bannen. Het geeft het leven zoveel meerwaarde.
    Mijn ouders hadden inderdaad een winkeltje tegenover de katholieke kerk in Zevenhoven waar naast levensmiddelen van alles te koop was. Nadat ze gestopt waren, hebben ze o.a. nog jarenlang kleding ingezameld voor Mensen in Nood. Dus ja, een Bijtje zijn hebben we wel van hen meegekregen.
    De foto komt uit een video die mijn zoon heeft gemaakt en op mijn website te zien is. Het is inderdaad een mooie foto. Je kunt wel zien dat hij beroeps is.
    Wat Inktober betreft, zijn er op het moment dat ik dit schrijf nog 9 dagen te gaan, dus dat schiet alweer op. Daarna ga ik weer lekker verder met een paar schilderijen en een boek over de experimentele weken die ik in Dordrecht heb doorgebracht.
    Ik wens jou veel succes toe bij alles wat je doet, zoals b.v. de Facebookgroep Zevenhoven, Noordeinde, Vrouwenakker Toen en Nu en de interviews met Zevenhovenaren.

Geef een reactie

Anonieme reacties worden NIET geplaatst! | Vul s.v.p. een geldig en bestaand email-adres in.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *