Foto: Natuurmonumenten – Rob Wijnheader

Het is weer die bijzondere tijd van het jaar waarin de natuur in de Nieuwkoopse Plassen zich voorbereidt op de komende winter. Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten verwelkomt de smient met enthousiasme, een prachtige eend die elk jaar opnieuw het gebied opzoekt om te overwinteren.

“De smient is voor mij altijd een teken van de wisseling van de seizoenen,” zegt boswachter John. “Het is geweldig om te zien hoe deze eenden hier hun toevlucht zoeken. De Nieuwkoopse Plassen, en dan met name natuurgebied de Groene Jonker, biedt een veilige haven waar ze de koude seizoenen kunnen doorbrengen. De combinatie van ondiepe plassen en rietvelden maakt het voor deze vogels perfect om zich te beschermen tegen roofdieren.”

Foto: Natuurmonumenten – Peter Hoogendijk

De smient is een prachtige eendensoort die jaarlijks in de herfst vanuit het hoge noorden naar Nederland komt om te genieten van de rust en het vele water. In de Groene Jonker bij Zevenhoven kun je er gedurende herfst en winter duizenden zien. Vanaf het wandelpad observeer je deze indrukwekkende vogels van dichtbij.  “Je kunt ze met een beetje geluk zien zwemmen in de plassen of zich zien voeden in de grasvelden,” zegt John. “Neem je verrekijker mee en geniet van hun karakteristieke kleuren en elegantie.”. Er is nog een goede manier om de smient te herkennen. “De vogel wordt ook wel de fluiteend genoemd, vanwege het fluitende geluid dat ze maken. In de koude maanden is dat voor mij hét geluid van onze prachtige moerasnatuur. Overdag liggen ze op de plassen, in het donker hoor je ze overvliegen als ze naar de graslanden gaan.”

Foto: Natuurmonumenten – Annelies Vriens

Voor de bezoekers van de Nieuwkoopse Plassen organiseert Natuurmonumenten de komende maanden bikkeltochten op de plassen, waarbij men vanuit de fluisterboot op zoek gaat naar de smient en andere overwinteraars. John nodigt iedereen uit om aan boord te springen en de herfst en winter vanaf het water te beleven.
Kijk voor alle afvaartijden op www.natuurmonumenten.nl/agenda

Geef een reactie

Anonieme reacties worden NIET geplaatst! | Vul s.v.p. een geldig en bestaand email-adres in.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *