Alleenstaande starters in Zuid-Holland zijn op dit moment vrijwel kansloos op de woningmarkt aldus Independer.
Voor een gemiddeld appartement moet een alleenverdiener met een modaal salaris zo’n € 157.100 eigen geld inleggen. In sommige gemeenten is zelfs rond de drie ton eigen inleg nodig om als alleenstaande starter een woning te kunnen kopen. 

Volgens hypotheekexpert Marga Lankreijer heeft een alleenstaande starter naast een maximale hypotheek ook flink wat eigen geld nodig om een appartement in Zuid-Holland te kunnen bemachtigen. Voor alleenverdieners boven de 35 komt hier nog gemiddeld zo’n € 7.200 bovenop: zij betalen namelijk ook nog eens 2% overdrachtsbelasting over de koopsom.
De gemeente Wassenaar spant momenteel de kroon: hier heb je als eenverdiener met modaal salaris € 329.216 eigen inleg nodig voor een appartement van gemiddeld 104 m².
Om het voor starters wat gemakkelijker te maken, verstrekken sommige gemeenten startersleningen. Men leent dan geld van de gemeente om een huis te kopen als dat niet lukt op basis van je huidige salaris. Dit moet dan wel je eerste huis zijn en moet je er zelf gaan wonen.

Meer informatie over het onderzoek: https://www.independer.nl/hypotheek/info/onderzoek/eigen-geld-2024

Geef een reactie

Anonieme reacties worden NIET geplaatst! | Vul s.v.p. een geldig en bestaand email-adres in.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *