A G E N D A

Mist u iets in onze agenda, mail naar redactie@nieuwkoper.nl

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lezing Lusthof De Haeck

7 november Tijd: 20:00

Iedereen in Nieuwkoop en omstreken kent lusthof De Haeck aan de Hollandsekade, ook bekend als het bos van Teupken. Maar wie weet (nog) wanneer en hoe dit gebiedje ooit is ontstaan? Wonderlijke verhalen doen nog altijd de ronde over de Haagse gemeentearts en diens bedoelingen.

In 2008 dook Reinier Hopmans (dagbladjournalist, IVN-natuurgids, excursieleider Natuurmonumenten, oud-inwoner van Noorden) in het verleden en hij deed dat dit jaar nog eens dunnetjes over. Hij raadpleegde archieven, stroopte internet af en vond betrouwbare bronnen met stukjes mondelinge geschiedenis en historisch fotomateriaal. Hij reconstrueerde het levensverhaal van Teupken en ontdekte wat de man bezielde om in 1933 een afgelegen poldergebiedje met water, riet en hooiland aan te kopen.

Dr. Willem Hendrik Teupken (1877-1953) blijkt een man te zijn geweest met grote passies en uitgesproken denkbeelden. Hij was een Haagse gemeentearts, maar hij leefde zich liever uit in zeilen, motorbootvaren, jagen en vissen. Daarnaast ontwikkelde hij een sombere visie op de toekomst van de mensheid. Ongeremde bevolkingsgroei moest wel uitlopen op uitsterven, zo betoogde hij in boeken die kort vóór en vlak na de Tweede Wereldoorlog verschenen. De bezetter verbood en vernietigde de eerste uitgave, maar het onderzoek bracht niettemin een origineel exemplaar boven water.

Donderdagavond 7 november komt Teupken tot leven in een met vele historische foto’s geïllustreerde en met anekdotes doorspekte presentatie bij het Historisch Genootschap Nieuwkoop. In de Kaleidoskoop, De Verbinding 2, Nieuwkoop, aanvang 20 uur.

Toegangsprijs € 5, leden gratis.

Gegevens

Datum:
7 november
Tijd:
20:00 - 21:30

Overige informatie

Kosten
5,00

Locatie

Theater Kaleidoskoop
De Verbinding 2
Nieuwkoop, Zuid-Holland 2421EX Nederland
+ Google Maps
Telefoon
0172 728 001