Gemeenten moeten ervoor zorgen dat inwoners die niet zelfredzaam zijn, zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Dit doen zij via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO2015).
Binnen de gemeente Nieuwkoop deden er vorige jaar1650 personen een beroep op deze wet.
Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het drie jaar geleden om 1691 WMO-cliënten ging. Volgens een voorspelmodel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zullen dat er over drie jaar bijna tweeduizend (1932) zijn.
Teruggerekend naar inwonertal ligt het aantal mensen met WMO binnen de gemeente Nieuwkoop onder het landelijk gemiddelde.
Door de tijd bekeken, is het aantal WMO-cliënten per tienduizend inwoners in Nieuwkoop de laatste drie jaar gedaald. Over over drie jaar, zo voorspelt de VNG zal er een stijging waarneembaar zijn.
Op de website van het CBS is te zien dat van de 1650 Nieuwkopers met een WMO-voorziening er 59 ondersteund werden in de persoonlijke verzorging, dagbesteding of begeleiding.
1385 Inwoners kregen hulp in de vorm van een traplift, rolstoel of vervoer. De overige 560 cliënten ontvingen hulp in de huishouding.
Volgens genoemd voorspelmodel stijgt het aantal Nederlanders in de WMO de komende jaren met bijna honderdduizend, naar 1,3 miljoen.
De helft van deze groep ontvangt in de toekomst via WMO2015 hulp in de huishouding. Het is echter maar zeer de vraag of er tegen die tijd voldoende mensen zijn om de WMO-hulp te realiseren. Er is immers nu al sprake van een personeelstekort.
Ook de kosten geven aanleiding tot grote zorg, deze zijn de afgelopen jaren twee keer zo hard gegroeid als de economie. Als als deze trend doorzet, geven gemeenten straks een onevenredig groot deel van hun geld uit aan zorg.